Inženirka leta je Aida Kamišalić Latifić

Jelka Zupanič
08.01.2020 19:17

"Lahko ti vzamejo vse, razen znanja," je misel, ki ji je zvesta, odkar je predavateljico in raziskovalko na Fakulteti za elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru leta 1992 iz BiH v Slovenijo pregnala vojna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Aida Kamišalić Latifić
Žiga Živulović Jr.

Inženirka leta 2019 je sinoči postala dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru. "Lahko ti vzamejo vse, razen znanja," je misel, ki ji je zvesta, odkar jo je leta 1992 iz BiH v Slovenijo pregnala vojna. In to sebi in mlajšim zdaj uspešna doktorica računalništva in informatike zmeraj znova dokazuje. Pa naj prenaša znanje na mlajše kot predavateljica, se kot raziskovalka tehnologije veriženja blokov in soizumiteljica patenta prebija še do njegovega mednarodnega priznanja, ali kot mama dveh sinov, nogometašica in članica iniciative Dame za informatiko razbija stereotipe o moških poklicih. Tudi izborne komisije so tako kot Inštitut za informatiko, ki jo je nominiral za inženirko leta, prepoznale, da je bila lani med vsemi desetimi nominirankami prav ona največji navdih in zgled mlajšim dekletom. "Sama nisem imela v družini zgleda, sem se pa za študij odločila pragmatično. Raziskala sem, kaj me veseli, v čem sem dobra in kaj družba potrebuje. In ugotovila, da potrebuje inženirje in inženirke računalništva ter informatike. Potrebuje jih tudi še danes in v prihodnje, zato upam, da smo s svojim zgledom mlade spodbudili k temu," je ob razglasitvi izpostavila Aida.
Kamišalić Latifićeva je po Dori Domajnko, naši prvi inženirki leta, druga, ki nosi ta laskavi naziv, s katerim soorganizatorji izbora revija IRT3000, družba Mediade in drugi sodelujoči partnerji z osebnim vzorom nominirank popularizirajo inženirke. 

Inženirka leta 2018 Dora Domanjko in inženirka leta 2019 Aida Kamišalić Latifić
Mediade
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta