Jadran brez odprtega morja. A Slovenija si je sama izbila iz rok svoje morebitne argumente

Boris Jaušovec
03.12.2020 06:00
Zunanji minister Logar se bo v Rimu pogovarjal o italijanski razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranu, ki jo bo razglasila tudi Hrvaška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija sploh ne premore več ribiške flote, ki bi lahko lovila na odprtem morju. 
Andrej Petelinšek

Zunanji minister Anže Logar bo na pogovorih v Rimu 10. decembra spregovoril tudi o italijanskih načrtih razglasitve izključne gospodarske cone (EEZ) v Jadranu, so za STA odgovorili iz zunanjega ministrstva (MZZ). Te načrte je italijanski zunanji minister Luigi Di Maio razkril v ponedeljek med obiskom v Zagrebu in k razglasitvi pozval tudi hrvaškega kolega Gordana Grlića Radmana. MZZ deli skrb vseh drugih držav ob Jadranu za celovito zaščito tega morja in podpira vsa prizadevanja glede različnih načinov izvajanja te zaščite, so še sporočili iz MZZ.

Hrvaška vlada je novembra 2017 sprejela sklep, da Hrvaška v okviru konvencije Združenih narodov o pomorskem pravu in pravnega reda EU uresničuje svoje pravice in interese na Jadranu ter da ni potrebe za razglasitev EEZ. A zdaj bo očitno drugače, saj vladajoča HDZ napoveduje, da bo sabor še na jesenskem zasedanju razglasil hrvaško EEZ, je poročalo hrvaško uredništvo televizije N1. Razglasitev te cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov in tudi energije morja in vetra.

Di Maio je v ponedeljek nakazal pripravljenost Italije na pogovore s Hrvaško o razmejitvi con obeh držav. S tem v Jadranu ne bi bilo več prostega odprtega morja, do katerega pa naj bi imela Slovenija dostop v skladu z arbitražno odločbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slednja sicer te razsodbe ne priznava. Vodja poslanske skupine HDZ Branko Bačić je že sporočil, da ima Hrvaška pravico do razglasitve cone. Slovenija bo s to odločitvijo seznanjena in Bačić ne pričakuje, da bi zato nastal spor z Ljubljano.

Naj spomnimo. Hrvaška je že leta 2003 razglasila ekološko ribolovno cono (ERC), ki pa je zaradi pritiskov Italije in Slovenije ni uspela v celoti uresničiti in ta tudi od leta 2008 ne velja za članice EU. Dodajmo še, da se je Slovenija med tem na podlagi arbitražne razsodbe pod premierom Mirom Cerarjem odločila spremeniti pomorski zakon. V njem sploh ne predvideva več, da bi lahko tudi sama razglasila svojo vsaj minimalno EEZ in nima svojega epikontinentalnega pasu. Tudi stik Slovenije z odprtim morjem, ki ga več v Jadranu ne bo, ima Slovenija po arbitražni razsodbi zgolj čez hrvaške teritorialne vode sicer pod posebnim, nekaj ugodnejšim režimom. Slovenija je za nameček že tudi uničila svoje ribištvo, ki bi lahko lovilo na odprtem morju, saj preprosto nima več ribolovnih ladij, ki jih je razgradila po posebnem programu Evropske unije. Vse to so zakrivile prejšnje vlade.

Sedanja vlada Janeza Janše oziroma njena diplomacija pa je bila, milo rečeno, nad odločitvijo Italije presenečena, čeprav so posamezni italijanski mediji o nameri pisali že od maja letos. Namreč, da Evropska komisija podpira razglaševanje EEZ v Sredozemlju in da tudi stranka italijanskega zunanjega ministra Gibanje pet zvezdic Italijanom namesto uvoza plina z vzhoda obljublja iskanje plina in nafte v Jadranskem morju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta