Janez Janša: Reševali smo življenja, zdravje in državo iz kaosa

Saša Britovšek Saša Britovšek
12.03.2022 22:23

Slavnostna akademija ob 33. obletnici SDS-a v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je na slavnostni akademiji predstavil tudi ključne točke iz dopolnjenega programa stranke.
Robert Balen

Slavnostna akademija ob 33. obletnici SDS-a v Ljubljani in počastitev 90. obletnice rojstva politika Jožeta Pučnika. Ob tej priložnosti so podelili strankarska priznanja in predstavili svojo kandidatno listo. 

Prireditev v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je povezovala poslanka Eva Irgl, slavnostni govornik je bil predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša. Nagovor zbranim in tistim, ki so spremljali dogodek v neposrednem prenosu, sta imela tudi evropski poslanec Milan Zver in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Triintrideset let stranke so povzeli v izčrpnem filmu zgodovinskih posnetkov in spominov od svinčenih časov in cvetenja slovenske pomladi, do današnjega dne, ko ponazarjajo, da je SDS "drevo z veliko krošnjo in močnimi  koreninami". 

Slavnostna akademija v počastitev 33. obletnice ustanovitve SDS in ob 90. obletnici rojstva politika Jožeta Pučnika je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.
Robert Balen

Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos

Janez Janša je v svojem nagovoru citiral stavek Jožeta Pučnika "Zdaj gre za Slovenijo", ki so ga imeli po njegovih besedah pred očmi pred dvema letoma, ko so ob prevzemu vlade postavili "interes Slovenije pred interese stranke". Po njegovih besedah so reševali življenja, zdravje in državo iz kaosa. "Nagajali so nam na vsakem koraku. Grozili so nam celo s smrtjo. Kljub temu smo šli naprej in vzdržali do konca. Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos. Dokazali smo, da Slovenija zmore več," je poudaril. Veliko je govoril o epidemičnih letih in ocenil, da je vlada storila ogromno, čeprav se je 60 odstotkov časa ukvarjala z epidemijo novega koronavirusa. Dejal je, da če pred dvema letoma ne bi sprejeli tveganja, bi morda imeli več poslancev, a tudi  na pokopališčih več tisoč mrtvih. 

Premier je spregovoril tudi o vojni v Ukrajini in se vprašal kako je sploh mogoče, da je prišlo do tega in da tega nismo uspeli preprečiti. Opomnil je, da se v teh dneh in tednih v Ukrajini odloča, kakšni bosta naša soseščina in Evropa v prihodnje. 

"Teh 33 let je šele začetek, ko bomo obhajali 40. rojstni dan, bo minilo tretje leto drugega polnega zaporednega mandata vlade pod vodstvom SDS", je dejal in dodal, da bo Slovenija tedaj med 15 najbolj razvitimi državami sveta. "Čez sedem let se bo Slovenija prebila na prvo mesto kot najbolj zaželena destinacija na svetu po kvaliteti življenja. Ker si to zasluži. Ker to zmoremo. Za Slovenijo gre," je svoj nagovor zaključil Janša.

Robert Balen

Logar že predlagal poimenovanje Ukrajinske ulice

Ljubljanski gostitelj Anže Logar, minister za zunanje zadeve in predsednik mestnega odbora SDS je v luči vojne v Ukrajini povedal, da so že podali predlog, da bi ulico kje je ruska ambasada preimenovali v Ukrajinsko ulico. Svoj govor je končal z optimističnim pogledom na prihajajoče volitve:  “Po sedmih letih vlade Janeza Janše oziroma SDS bo Slovenija lepše zadihala; upam, da to vključuje tudi spremembe v Mestni občini Ljubljana.”

Milan Zver je v svojem govoru orisal življenjsko in politično pot svojega dolgoletnega sodelavca Jožeta Pučnika, ki bi pred dnevi praznoval 90. rojstni dan, pri čemer je izpostavil, da je Pučnik presegel strankarske okvire in postal pomemben za celotni narod. Razmišljal je tudi, kaj bi “oče slovenske državnosti”, umeščen med velikane evropske politike, danes svetoval Slovencem.

Prireditev je povezovala poslanka Eva Irgl. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta