Janša v zadevi Trenta zahteva izločitev vrhovne sodnice in predsednika sodišča

20.08.2021 10:58
Premier Janez Janša je v zadevi Trenta, v kateri čaka odločitev vrhovnega sodišča o krajevni pristojnosti ljubljanskega okrožnega sodišča, podal še zahtevo za izločitev ene izmed vrhovnih sodnic. Zahteva pa tudi izločitev predsednika sodišča Damijana Florjančiča, ki je pristojen, da odloči o zahtevi za izločitev vrhovne sodnice, poroča Dnevnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Janša je najprej zahteval izločitev članov zunajobravnavnega senata, ki mora odločiti o ugovoru na obtožnico v zadevi Trenta. Janševa obramba zdaj izpodbija krajevno pristojnost sodišča, saj ne želi, da bi Janši sodili v Ljubljani.

O tem bodo odločali vrhovni sodniki. A je tudi v tem postopku Janša zahteval izločitev ene od vrhovnih sodnic in predsednika vrhovnega sodišča Florjančiča. Kot so za Dnevnik pojasnili na vrhovnem sodišču, obramba obema očita sum glede (ne)pristranskosti.

O morebitni izločitvi predsednika vrhovnega sodišča mora biti odločeno na občni seji vrhovnih sodnikov. Predvidoma naj bi jo lahko sklicali prihodnji mesec, piše Dnevnik.

Tožilstvo je sicer obtožnico, ki torej zaradi vloženih ugovorov obrambe še ni pravnomočna, vložilo oktobra lani, nanaša pa se na domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic. Med obdolženimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta