Jasno z Andrejem: Vreme nas še vedno preseneti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejstvo, da bodo nevihte lahko tudi močne, še ne pomeni, da bodo možni vsi spremljajoči pojavi. 
Sašo Bizjak

Neurja žal postajajo naša stalnica. Seveda so najbolj aktualne nevihte, a tudi v hladni polovici leta nam lahko vreme zagreni življenje. Kar pomislite na jesenska deževja, pa na žled, močne vetrove, ki so vezani na ciklone, in podobno. Napovedovanje ekstremnih, izjemnih vremenskih pojavov je poseben izziv. Če se sedaj osredotočimo le na nevihte, je že napovedovanje samih neviht zahtevno. Napovedati, da nevihte bodo ali ne, je še kolikor toliko utečen proces, ki nam omogoča kar dobre rezultate oziroma točnost. Seveda moramo pri tem vzeti v zakup, da lahko napovemo le, ali nevihte bodo ali ne, ne pa tega, kje in kdaj, to je najbrž že večini povsem razumljivo. Glede časa imamo še nekaj možnosti, da vsaj določimo, ali bodo nastajale ves dan ali morda le popoldne, zvečer in podobno, a tudi tu smo včasih na spolzkem terenu (čeprav poleti). Kaj šele, ko začnemo razmišljati, ali bodo napovedane nevihte močne, ali bodo to predvsem nalivi, ali bo tudi toča, morda še močan nevihtni piš … Kajti samo dejstvo, da bodo nevihte lahko tudi močne, še ne pomeni, da bodo možni vsi spremljajoči pojavi.

Pri določenih vremenskih pogojih bodo namreč nastali le močni nalivi, morda še veter, drugič pa morda le toča brez večjih nalivov in podobno. Je pa včasih tudi od kraja odvisno, kakšne bodo posledice neviht. Kadar je naliv na območju s strmimi bregovi, ki se z vseh strani spuščajo v dolino, se bo vsa množina vode hitro zbrala v tej dolini in bodo lahko posledice precej hujše, kot če bi se to zgodilo nad ravnino ali vsaj nad bolj umirjeno valovitim površjem, na primer.

Seveda imamo določene kriterije, ki nam kažejo na možnost navedenih pojavov, a včasih gre tudi mimo tega in nas še vedno preseneti. Kajti razmere so lahko mejne in odločajo malenkosti. Kdaj pa kdaj nam enostavna orodja, ki jih uporabljamo, ne pokažejo možnosti za ekstremne vremenske pojave. Če bi, bi bile vremenske napovedi stoodstotne, kar pa seveda niso. In kako živeti z občutkom, da svojega dela ne obvladaš stoodstotno? Navadiš se in skušaš narediti največ, kar lahko. Sprva te vsaka zgrešena napoved potolče do tal, z leti pa, podobno kot na drugih področjih, dobiš nekoliko debelejšo kožo, ker spoznaš, da ni vse v tvojih rokah in da je, vsaj za zdaj, usoda meteorologov, da bo določen odstotek njihovih napovedi napačen ali vsaj ne dovolj točen. Kaj je dovolj točno, je spet stvar debate. Nekateri bi pač radi kar vedno natančne vremenske napovedi, a upam, da je večini jasno, da tega znanja človeštvo pač še nima in da smo do danes vendarle prehodili kar dolgo in uspešno pot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta