Kaj je računsko sodišče pri volilni kampanji Janševe stranke ugotovilo glede oddaje "Kdo vam laže - na terenu"?

M.R.
24.02.2023 13:35

Stranka SDS je v poročilu o volilni kampanji prikazala le del stroškov, povezanih s snemanjem posebnih oddaj "Kdo vam laže - na terenu", ki so bile predvajane na televiziji Nova24TV, je v reviziji ugotovilo računsko sodišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predvolilni plakat stranke SDS
Andrej Petelinšek

V svojem poročilu je zapisalo, da je bilo v obdobju predvolilne kampanje predvajanih najmanj 17 oddaj, v katerih se je predstavilo 19 kandidatov stranke SDS, ki jo vodi Janez Janša

"Iz poročila ni jasno, kako so bili poravnani stroški snemanja oddaj v tistih primerih, ko jih stranka SDS ni plačala s posebnega računa. Stranka SDS tudi ni predložila dokumentacije, iz katere bi bilo razvidno, koliko so znašali stroški oddaj in kdo jih je poravnal," piše v poročilu računskega sodišča, pri tem pa dodaja, da trenutno največja opozicijska stranka "ni prikazala vrednosti brezplačnih storitev za izvedbo politične propagande v obliki snemanja in predvajanja" te oddaje. 

Računsko sodišče meni, da je iz vsebine oddaj razvidno, da je bil namen sodelovanja v oddaji vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na volitvah in da je zato šlo za politično oglaševalsko vsebino oziroma politično propagando. 

Financiranje strank: Računsko sodišče na policijo podalo naznanilo suma kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper SDS

Vrednost brezplačnih storitev politične propagande je po oceni računskega sodišča znašala najmanj 6364,30 evra. Oceno so naredili na podlagi cenika Nove24TV, ki je za 40 minut dolg intervju predvideval plačilo v višini 500 evrov. Od tega zneska so odšteli še 2135,70 evra, ki ga je stranka SDS plačala s posebnega računa in ga v poročilu o kampanji izkazala kot strošek volilne kampanje, povezan s snemanjem teh oddaj. 

To pa še ni vse. Računsko sodišče je ugotovilo še, da je SDS aktivno sodelovala pri pripravi omenjenih oddaj. Na svojih spletnih straneh in prek drugih medijev je vabila javnost k udeležbi na snemanju oddaj, naročala je posamezne storitve za oddajo, zgoraj navedeni strošek, ki ga je stranka izkazala v povezavi z oddajo, se je nanašal na najem dvorane za snemanje oddaje in pogostitev v oddaji, zagotovila je udeležbo večjega števila svojih kandidatov, hranila pa je tudi dokaze o udeležbi v oddaji in jih posredovala računskemu sodišči o porabi sredstev za namen volilna kampanje. 

SDS podala pojasnilo

Janševa stranka je to tudi pojasnila računskemu sodišču: "Stroški obiska oddaje 'Kdo vam laže – na terenu' niso volilni strošek in na to je stranka SDS opozarjala vse kandidate. Oddaja je bila vseslovenska s strani Nova24TV, ki so jo namesto v studiu prirejali na terenu. Stranka SDS z oddajami ni imela ničesar skupnega, razen da so nekateri kandidati prišli na snemanje oddaje in v njej sodelovali po scenariju voditelja. Tudi na vsebino niso imeli vpliva. Oddaj niso kreirali ali kako drugače odločali o vsebini ne kandidati ne stranka SDS. Vsako oddajo je organizirala Nova24TV." 

Računsko sodišče vztraja

Ne glede na to pa računsko sodišče meni, da je serija oddaj predstavljala politične oglaševalske vsebine in da stranka SDS ni ravnala v skladu z določili zakona o volilni in referendumski kampanji, saj ni poravnala vseh stroškov oddaj, teh storitev v neplačanem delu ni ovrednotila kot brezplačne storitve in jih kot take tudi ni upoštevala v okviru poročila o financiranju volilne kampanje. 

Zato bi morala stranka omenjeni strošek v višini 6364,30 evra ali plačati Novi24TV ali pa ta znesek kot pridobljeno brezplačno storitev nakazati v humanitarne namene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta