Kdo bo izučil strojnike, elektrotehnike, računalničarje, ki so iskani na trgu dela?

15.10.2021 03:00
Srednje strokovne in poklicne šole se spopadajo s pomanjkanjem učiteljev praktičnih predmetov. Razpise morajo večkrat ponoviti, pogosto pa se morajo zadovoljiti s slabšim kadrom, kot bi želeli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladih učiteljev strokovnih predmetov praktično ni. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mlade še posebej spodbujajo, da bi se šolali v teh srednješolskih programih, a učiteljev, ki bi jim predajali zlasti strokovno in praktično znanje, primanjkuje. Nenazadnje so tudi na trgu dela potrebe po strojnikih, elektrotehnikih, pa tudi računalničarjih velike. "Prav zdaj imamo objavljen razpis za učitelja računalništva in smo kar v skrbeh, ali ga bomo uspeli dobiti," pravi Irena Srša Žnidarič, ravnateljica Srednje elektro-računalniške šole (Serš) Maribor, kjer je sicer zaposlenih 17 učiteljev računalništva. Eden od njih odhaja, zato iščejo zamenjavo. "Mladi se na taka delovna mesta sploh ne prijavljajo. K nam pridejo bodisi tisti, ki so v gospodarstvu službo izgubili, ali pa pridejo k nam z drugih šol," razlaga.

Irena Srša Žnidarič: "Skrbi nas, da na razpisu ne bomo dobili učitelja."
Igor Napast

Le kdo bi izbral slabšo plačo

Plače v gospodarstvu so veliko bolj vabljive. Žnidaričeva ocenjuje, da dobijo računalniški strokovnjaki v nekaterih podjetjih celo dva- do trikrat večje plače kot pri njih, če gredo v tujino, pa so razlike še bistveno večje. Tudi na Srednji strojni šoli ugotavljajo podobno.

"Mi lahko učitelju začetniku ponudimo za 30 odstotkov nižjo plačo ali celo več. To pa še ni vse. Priti mora iz gospodarstva s triletnimi izkušnjami, da potem dobi službo za določen čas, in mora opraviti še strokovni izpit. Za eno leto gre posameznik tako na prepih in ne ve, ali bo prihodnje leto še imel službo ali ne. Skratka, tukaj je ogromno razlogov, zakaj mladi ne pridejo," razlaga ravnatelj Tehniškega šolskega centra Maribor Darko Kukovec, ki nadaljuje, da je za poučevanje najtežje dobiti diplomiranega inženirja strojništva in diplomiranega inženirja elektrotehnike. Učitelj stroke začetnik s sedmo stopnjo izobrazbe pade v 32. plačilni razred. To znese 1484 evrov bruto mesečne plače, kar pomeni, da na račun brez dodatkov prejme dobrih 900 evrov.

"Tudi mi razpise večkrat ponavljamo. Na koncu nekoga pač moraš izbrati, ker potrebujemo učitelja za v razred, a včasih bi bilo bolje, da ne bi izbrali nikogar," nadaljuje. Pri teh učiteljih strokovnih predmetov je po prepričanju obeh ravnateljev veliko negativne selekcije, razen če se prijavijo entuziasti s posebnim odnosom do učenja. "A da bi se zanašali le na take, preprosto ne gre," je prepričana Žnidaričeva. "Nekaj je tudi takih, ki iz gospodarstva pridejo, ker je tam urnik bolj nepredvidljiv. Sploh kadar imajo večje projekte, morajo nekateri delati veliko nadur. Pri nas v šoli je vseeno bolj določen delovni čas in to pritegne predvsem tiste malo starejše," še pravi.

Predlagajo dodatek za deficitarne kadre

"Veste, kdaj ni težav s kadrom? Ko gre gospodarstvu slabo. Ko gredo podjetja v stečaj, takrat pridejo ljudje delat v šolo," stanje še opiše Kukovec. A čakati na te čase, ni rešitev, zato so se ravnatelji že večkrat obrnili na šolsko ministrstvo. Žnidaričeva denimo predlaga višje plače za učitelje strokovnih predmetov, Kukovec pa dodatek za deficitarne kadre ali pa vsaj pogodbo za nedoločen čas. "Ko sem jaz prišel na šolo iz gospodarstva, sem bil sprejet za nedoločen čas pod pogojem, da v dveh letih opravim strokovni izpit. Danes pa pričakujemo, da bo kdo pustil zanesljivo službo za nezanesljivo," razmišlja.

Darko Kukovec: "Ko gredo podjetja v stečaj, takrat pridejo ljudje delat v šolo."
Andrej Petelinšek

Ministrstvo za zdaj predlogom ni prisluhnilo. Pravijo celo, da slika ni tako zaskrbljujoča. Poklicni barometer, ki napoveduje predvidena razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela na ravni države namreč še vedno kaže uravnoteženo ponudbo in povpraševanje na področju učiteljev za leto 2021, in to tudi v kategoriji učiteljev za poučevanje poklicno specifičnih predmetov.

Po podatkih prostih delovnih mest za obdobje zadnjih pet let lahko vidimo, da se med razpisi za učitelje strokovnoteoretičnih predmetov največkrat pojavijo predmeti strojno kovinarstvo, elektro, računalništvo in tehniški strokovnoteoretični predmeti, zdravstvo, ekonomija. Pri učiteljih praktičnega pouka pa je največ razpisov za področje strojniških in računalniških strokovnih modulov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta