Kje so volivci do enega evroposlanskega mandata le pomagali SD v krizi?

Va
10.06.2024 15:56

V vseh volilnih enotah je zmagala SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nervoza na volilni večer: Matjaž Han in Tanja Fajon, novi in stara predsednica SD, ter kandidat Matevž Frangež (v sredini).
Robert Balen

Sredi nedeljskega štetja glasov je do preobrata kazalo, da bodo Socialni demokrati po aprilskem izrednem volilnem kongresu, ki je iz vrha stranke odnesel bivšo evropsko poslanko Tanjo Fajon, afero Litijska in druge neposrečenosti plačali še z izpadom iz evroparlamenta, nazadnje pa je še enkrat več izpadel bivši predsednik državnega zbora Milan Brglez. Ni mu uspela kandidatura na volitvah za šefa države, leta 2022 je obtičal v prvem krogu, letos ni postal novi šef SD, zdaj je jasno, da tudi mandata v evroparlamentu ne bo ponavljal. Je pa polni evropski mandat dobil Matjaž Nemec, ki je v Bruselj in Strasbourg iz državnega zbora odšel namesto Tanje Fajon sredi leta 2022, ko je postala zunanja ministrica v Golobovi vladi.    

Kje so volivci v nedeljo volili SD? Najvišje, na tretje mesto med vsemi kandidatnimi listami, je stranki uspelo v volilni enoti Postojna. V volilni enoti Ljubljana Center, kjer imajo svojo centralo, so bili recimo šele sedmi. 

Četrto mesto med kandidatnimi listami je SD po prejetih glasovih pripadlo v volilni enoti Ptuj. Ptuj tudi ni potrdil prevladujočega vrstnega reda prvih treh po državi, to je SDS, Svoboda, Vesna. Tretje mesto so v tej volilni enoti zasedli NSi-jevci. Peti je SD v Mariboru, v Kranju šele šesti ...

Na petem mestu je stranka tudi po deležu volivcev, ki so glasovali preferenčno. Preferenčni glas jim je oddalo 84,32 odstotka volivcev. Na prvem mestu je po tem kriteriju prepričljivo SLS, kar 90,03 % njihovih volivcev je oddalo preferenčni glas, na listi ob stranki označilo še konkretnega kandidata ali kandidatko, druga je Vesna (86,92 %).  

SDS je z 80,14 % šele osma po deležu preferenčnih glasov volivcev in volivk, Gibanje Svoboda pa na sedmem mestu z 80,76 %.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta