Klemen Boštjančič prevzel posle na ministrstvu za digitalno preobrazbo

STA, A.L.
09.10.2024 17:03

Minister za finance Klemen Boštjančič je od nekdanje ministrice Emilije Stojmenove Duh prevzel posle na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Med temeljnimi prioritetami ministrstva za digitalno preobrazbo še naprej ostajajo dvig digitalnih kompetenc prebivalstva, umetna inteligenca ter razvoj in nadgradnja digitalnih javnih storitev.

Vlada je po besedah ministra z ustanovitvijo samostojnega ministrstva za digitalno preobrazbo prepoznala pomen tega področja za razvoj Slovenije, konkurenčnost gospodarstva in širši družbeni napredek, so v sporočilu za javnost po primopredaji poslov zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Spomnil je tudi, da je bila Slovenija pred kratkim sprejeta v skupino D9+, ki združuje napredne digitalne države EU. "To je vsekakor dober temelj za nadaljnje delo," je ob prevzemu poslov dejal Boštjančič in se Stojmenovi Duh zahvalil za doslej opravljeno delo.

Kot so še navedli, med temeljnimi prioritetami ministrstva za digitalno preobrazbo ostajajo dvig digitalnih kompetenc za prebivalce, kamor se je v lanskem letu vključilo več kot 28.000 prebivalcev, področje umetne inteligence ter razvoj in nadgradnja digitalnih javnih storitev.

Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek razlog za izbiro Boštjančiča za vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo označil za sorazmerno enostaven. Slovenija je namreč v zaključni fazi pogovorov o pridobivanju znatnih evropskih sredstev za postavitev superračunalnika in podatkovnega centra v Mariboru, je pojasnil. Ker je bil minister Boštjančič že doslej vključen v te pogovore, si tako predsednik vlade želi, da bo njegova primarna naloga v času začasnega vodenja tega resorja ta sredstva tudi pridobiti.

Premier medtem opravlja pogovore s potencialnimi nasledniki Stojmenove Duh. Po Golobovih besedah vsi potrebujejo še nekaj časa, preden bi lahko prevzeli funkcijo, zato se bodo v naslednjem mesecu odločili, kdo je najbolj ustrezen.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta