Koliko slovenskega sadja in zelenjave je na trgovskih policah?

15.10.2021 00:00
Lokalni izdelki so nesporni ekološki zmagovalci. Ne le, da je transport lokalnih izdelkov veliko krajši, kar pomeni, da je tudi okolju bolj prijazen; lokalni izdelki so sezonski, prilagojeni našim podnebnim razmeram, hkrati pa nas razvajajo z nezamenljivo svežim okusom. Preverite, koliko slovenskih izdelkov lahko najdete na trgovskih policah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

V Sparu se že dolgo zavedajo prednosti lokalne samooskrbe, zato veliko truda in energije vlagajo v dobre odnose s slovenskimi pridelovalci in predelovalci hrane. V tridesetih letih jim je tako uspelo priti do zavidljivega deleža slovenskih izdelkov na svojih policah – kar 70 %* vseh izdelkov v Sparu je slovenskih, na oddelku sadja in zelenjave pa je ta odstotek pogosto še višji.

V Sparu je skoraj nemogoče kupiti jabolka iz tujine

Ko v Sparu nakupujete jabolka, bo v vaši košarici skoraj zagotovo pristalo slovensko jabolko. Posebna je zgodba iz letošnje pomladi, ko se je Spar odločil za sodelovanje s sadjarji iz Brkinov. Ti zaradi lanskih jesenskih ukrepov za zaustavitev širjenja virusa covid-19 sadja niso mogli prodajati rednim strankam, prav tako pa je bila prekinjena dobava vrtcem in šolam. Njihove hladilnice so tako ostale polne okusnih jabolk. V Sparu so se zato letošnjo pomlad  odločili, da brkinskim sadjarjem pomagajo z odkupom večjih količin jabolk, svojim kupcem pa so ponudili vrhunsko lokalno pridelano sadje.

Slovenci imamo radi krompir

Zgodba o krompirju je zelo podobna zgodbi z jabolki. Tudi pridelovalci krompirja so se zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa znašli v stiski, saj se je število odjemalcev v času številnih zaprtij drastično zmanjšalo.  Spar je z odkupom pomagal tudi njim in na svoje police postavil slovenski krompir za kuho, pečenje, praženje in celo pripravo sladic. Danes kar 70 % vsega krompirja v trgovinah Spar prihaja izpod rok slovenskih kmetov.

Arhiv Naročnika

Sodelujejo s pridelovalci iz vse Slovenije

Kljub temu, da je Slovenija majhna, se podnebje in tla na različnih koncih države močno razlikujejo. Luštov paradižnik ima tako nekoliko drugačen okus kot paradižnik, ki ga pridelujejo v Kmetijski zadrugi Agraria Koper. Oba pa sta odličnega okusa in ju lahko najdete v Sparu, kjer približno 51 % vsega paradižnika v prodaji predstavlja paradižnik iz Slovenije.

Arhiv Naročnika

Slovenske gobe, zelje, buče in druge dobrote

Ste presenečeni nad visokim odstotkom slovenskih izdelkov v trgovinah Spar? V Sparu so izjemno ponosi na to, da lahko slovenskim kupcem ponudijo domače pridelke. Poleg pridelkov, o katerih smo pisali, je slovenskih tudi 97 % vseh svežih gob, 88 % kislega zelja, v sezoni pa  90 % jagodičevja (maline, borovnice, robide, ribez, aronija) in 75 % jagod. Prav tako je slovenskih 72 % vseh solat in v sezoni  78 % kumar, bučk in melancanov. Dovolj, da si lahko z njimi pripravite popolnoma slovenski obrok.

Sedaj v  jesenskem času so na policah Spara na voljo tudi slovenske buče, iz katerih lahko izdelate prav simpatične kreacije za noč čarovnic. Ob izrezovanju vam želimo veliko zabave.

Arhiv Naročnika

*Vir: Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Več na www.spar.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.