Kučanu državno odlikovanje vrnili v vrečki, od Pahorja so ga vzeli nazaj. Odzvala se je tudi bodoča predsednica

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
13.12.2022 11:00

Zlati znak svobode so leta 1993 Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel protestno vrnili prvemu predsedniku Milanu Kučanu, od odhajajočega šefa države so ga odlikovanci zdaj sprejeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osamosvojitelji Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel ter Janez Bučar v imenu pokojnega Franceta Bučarja so od predsednika republike Boruta Pahorja sprejeli leta 1993 vrnjena odlikovanja.
Bor Slana/STA

"Šest vidnih predstavnikov slovenske osamosvojitve bo na posebni slovesnosti v predsedniški palači od predsednika Pahorja sprejelo vrnjena odlikovanja zlati častni znak svobode," so v uradu predsednika republike presenetljivo najavili torkovv dogodek - tik pred menjavo v predsedniški palači in pred 26. decembrom, državnim praznikom dnevom samostojnosti in enotnosti.

Robert Balen

V luči obeleževanj 30. obletnice ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor po dialogu s prejemniki zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993, so pojasnili pri predsedniku.      

Odlikovanci: S spoštovanjem do slovenske države ...

"Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom RS izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi," so sporočili odlikovanci, ki so najvišje odlikovanje za zasluge za državo junija 1993, dve leti po razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije, podeljevalcu, takratnemu predsedniku republike Milanu Kučanu, vrnili. Tako simbolno kot fizično. To so bili Igor Bavčar, dr. France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle (demosovski premier odlikovanja niti ni sprejel, ga je pa simbolno vrnil) in dr. Dimitrij Rupel. Za že pokojnega predsednika prve demokratične skupščine Franceta Bučarja je državno odlikovanje šlo v roke njegovega sina Janeza Bučarja.

Pahor: Zato, ker mislim, da je prav ...

Na podelitvi je predsednik Pahor pojasnil, zakaj je sprejel predlog za vrnitev nekoč (za)vrnjenih odlikovanj: "Zato, ker mislim, da je prav, da so stvari na svojem mestu." 

V imenu odlikovancev se je zahvalil demosovski premier Lojze Peterle. Predsedniku za ves dialog "in epilog danes", za "vse poklone slovenski osamosvojitvi" in zato, "ker je bil predsednik vseh Slovencev".

Zlati znak svobode za zasluge pri osamosvojitvi je šesterica pred tremi desetletji protestno vrnila, ob tem pa so spisali odprto pismo Kučanu, češ da se dogaja razvrednotenje slovenske samostojnosti. To je bilo podgrevanje žerjavice na stalne očitke, da nekdanji komunisti s Kučanom na čelu niso iskreno šli v projekt osamosvojitve države, da so zavlačevali itd. 

Na twitterju je Janez Janša kot eden od odlikovancev pojasnil, da je Borut Pahor "v času svojega predsedovanja državniško simboliko nasploh večinoma vrnil na svoje mesto, in zato se zdi prav, da se to zgodi tudi v tem konkretnem primeru". Kučan pa da je državno odlikovanje "le dve leti po zgodovinskem dejanju podelil dvema posameznikoma, ki sta osamosvojitvi javno nasprotovala. Podobnega primera v znani zgodovini nismo našli ne takrat ne danes. Naše protestno dejanje je pripomoglo k temu, da se enake zlorabe tega najvišjega osamosvojitvenega odlikovanja niso več nadaljevale."

Uradu predsednika republike so se listine in odlikovanja junija 1993 vrnili v plastični vrečki.
Srdjan Zivulovic/BOBO

Za odlikovane osamosvojitelje, ki so odlikovanje pred 30 leti protestno vrnili, sta bili med drugim sporni odlikovanji za, tako so leta 1993 napisali v odprtem pismu Kučanu, "vaša sopotnika iz komunističnih časov Ljuba Bavcona in Janka Pleterskega". Prvemu (oba sta danes pokojna) so očitali nedemokratična ravnanja, drugi naj bi bil po njihovem osamosvojitvena dejanja zaviral ...  

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta