Le okoli polovica zaposlenih v zaporniškem sistemu naj bi izpolnjevala pogoj prebolel ali cepljen

29.09.2021 06:00
Večina javnih uslužbencev v zaporih je pravosodnih policistov, strokovnih delavcev in inštruktorjev, ki izvajajo neposredno delo z zaprtimi 24 ur na dan in vse dni v tednu, zato so možnosti dela na domu zelo omejene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Majcen opozarja še na dodatno pomanjkanje kadra v zaporih, če bo od 1. oktobra veljal pogoj PC. 
Sašo Bizjak

V Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) pravijo, da zagotavljajo izpolnjevanje pogojev v skladu z veljavnimi predpisi, vezanimi na preprečevanje okužb z virusom, saj se zavedajo pomembnosti ukrepov, ki prispevajo k zajezitvi epidemije, hkrati pa ocenjujejo, da bi lahko v njihovi dejavnosti s 1. oktobrom ob uveljavitvi pogoja PC (preboleli, cepljeni) nastale težave. "Že zdaj se srečujemo z velikim kadrovskim pomanjkanjem, zato ob uveljavi PC-pogoja ne bomo mogli zagotoviti zadostnega števila izvajalcev za opravljanje vseh potrebnih nalog v zaporih in v Prevzgojnem domu Radeče, kar bi lahko pomenilo tudi določena varnostna tveganja. Večina naših javnih uslužbencev je pravosodnih policistov, strokovnih delavcev in inštruktorjev, ki izvajajo neposredno delo z zaprtimi 24 ur na dan in vse dni v tednu, zato so možnosti dela na domu zelo omejene," pravi Bojan Majcen, generalni direktor uprave.

Koliko od zaposlenih bo v petek izpolnjevalo pogoj P ali C, ne vedo, saj nimajo zakonske podlage, da bi zbirali te podatke, neuradno pa naj bi pogoj PC izpolnjevala približno polovica zaposlenih v URSIKS. Ostala polovica, ki ne izpolnjuje pogoja preboleli oziroma cepljeni, se redno samotestira na delovnem mestu. URSIKS ima 919 zaposlenih, ki delajo v generalnem uradu oziroma v enem od šestih zaporov ali v Prevzgojnem domu Radeče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta