Levica: Ljudstvo bi moralo odločati, ali res potrebujemo tako škodljiv zakon

Va, STA
15.12.2021 18:14

Novela zakona o dohodnini po besedah Luke Mesca vodi med drugim v povečanje neenakosti in osiromašenje javnih financ, zato bi to vprašanje v Levici dali na referendum.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Luka Mesec (v sredini)

DZ

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini je eden od najbolj škodljivih zakonov, ki jih je pripravila aktualna vlada, pravijo v Levici: "Na račun ogromnih davčnih daril menedžerjem, najbolje plačanim zdravnikom in odvetnikom ter nepremičninskim baronom bo vlada v javnih blagajnah izvrtala 850-milijonsko luknjo. Ker je vsak cent, ki ga podarimo bogatim, cent manj za javno zdravstvo, javno šolstvo in socialne storitve za najšibkejše, bodo račun za davčne odpustke bogatim nazadnje plačali revni." 

Zakon po besedah Luke Mesca vodi v povečanje neenakosti, osiromašenje javnih financ, pozitivnih makroekonomskih učinkov pa ne prinaša. "Ali res potrebujemo tako škodljiv zakon, je vprašanje, o katerem bi moralo odločati ljudstvo, ne pa vlada Janeza Janše," pravi. Zato v Levici predlagajo, da državni zbor razpiše posvetovalni referendum.

Milijone, ki jih omenjajo, bi po njihovem lahko porabili za gradnjo stanovanj in domov za starejše, financiranje javnega zdravstva in drugih stebrov socialne države.  

S predlagano novelo vlada sicer napoveduje davčne razbremenitve že z začetkomm leta 2022. Gre za postopno zvišanje splošne olajšave pri dohodnini do leta 2025 ter znižanje stopnje davka v najvišjem davčnem razredu, znižanje obdavčitve dohodkov od obresti, dividend in dobičkov ter skrajšanje časa, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena. Vlada prav tako predlaga davčno razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta