Mercator z januarjem zvišal osnovne bruto plače. Preverite, za koliko ...

Srečko Klapš Srečko Klapš
10.01.2024 12:27

Zvišanje bruto plače za 170 evrov bo po prilagoditvi dodatkov v povprečju pomenilo za okoli 7 odstotkov višje plače večine od okoli 8000 zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od janaurja letos imajo zaposleni v Mercatorju za 170 evrov višjo osnovno bruto plačo, ki znaša 1270 evrov.
Igor Napast

Poslovodstvo Mercatorja, ki mu predseduje Tomislav Kramarič, je s soglasjem socialnih partnerjev objavilo dvig osnovne bruto plače na vseh delovnih mestih v Mercatorju. Te veljajo že od 1. januarja letos in se bodo poznale pri izplačilu januarske plače v februarju. 

Za delovna mesta prodajalec, komisionar in voznik, ki predstavljajo skoraj polovico zaposlenih v Mercatorju, se bo osnovna bruto plača iz sedanjih 1100 evrov povišala na 1270 evrov. Hkrati bodo z zvišanjem osnovnih bruto plač ohranili plačna razmerja med različnimi delovnimi mesti. Zaradi prilagajanja nekaterih dodatkov bo to zvišanje pomenilo v poprečju za okoli sedem odstotkov višje plače. 

"Leto 2024 smo začeli z vlaganji v zaposlene, v konkurenčnost Mercatorja in krepitvijo strateškega sodelovanja z lokalnimi dobavitelji. Prepričani smo, da bomo s povišanjem osnovnih bruto plač za vse zaposlene uspešno dosegali naše poslovne cilje in tudi v prihodnje zagotavljali poslovno rast in razvoj Mercatorja," je ob dvigu plač dejal prvi mož Mercatorja, ki v Sloveniji še zaposluje preko 8000 ljudi.

Tina Skubic, predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) in SDTS Mercatorja ter predsednica sveta delavcev, je dejala, da so se že lani začeli pogovarjati o dvigu osnovne bruto plače za prodajalce, ker so se želeli približati minimalni plači. Doslej je namreč kar okoli 80 odstotkov prodajalcev prejemalo doplačila do predpisane minimalne plače: "Glede na razmere smo zelo zadovoljni, da se je to zgodilo že z januarjem, saj bodo višje plače najverjetneje nekoliko nad novo izračunano minimalno plačo. Tako bo poslej le okoli 5 odstotkov prejemalo doplačilo do minimalne plače," je dejala Skubic in dodala, da se bodo letos v Mercatorju zavzemali, kako prodajalkam in prodajalcem zagotoviti boljše pogoje za delo, tudi v luči novega pravilnika o premeščanju bremen, ki bo začel veljati 1. avgusta letos. 

Spomnimo, da je Mercator sredi novembra prevzel Tuš trgovine z okoli 2600 zaposlenimi. Njihovi sindikalni predstavniki so dan pred silvestrovim izpogajali novo višjo bruto plačo v znesku 1180 evrov oziroma za 120 evrov več. Kljub temu je ta še vedno za 23 evrov pod minimalno plačo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta