Minister: Višji regres porabite doma

Aleš Kocjan
28.03.2019 18:46

Regres kmalu razbremenjen dohodnine in davkov, zaradi česar bo država ob več kot 90 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že letošnji regres bo do višine povprečne plače razbremenjen plačila dohodnine in prispevkov.
Marko Vanovšek

Vlada je danes določila besedili novel zakona o dohodnini in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerima bo omogočila, da bo že letošnji regres do višine povprečne plače razbremenjen plačila dohodnine in prispevkov. Iz vladnega urada za komuniciranje sporočajo, da vlada na ta način izpolnjuje obljubo, saj že za leto 2019 sprejema prvi ukrep v okviru obljubljene davčne optimizacije, s katerim se država odpoveduje prihodkom v korist ljudi in podjetij. Vlada hkrati državnemu zboru predlaga obravnavo obeh zakonov po nujnem postopku. Temeljni razlog za predlagane spremembe je sklep Ekonomsko-socialnega sveta, ki je podprl, da se iz paketa davčne razbremenitve dohodkov iz dela izvzame razbremenitev regresa za letni dopust in se prioritetno sprejmejo takšne zakonodajne rešitve, ki bodo omogočile razbremenitev regresa za letni dopust že za leto 2019. "Z razbremenitvijo dela se bo okrepila konkurenčnost poslovnega okolja, kar vpliva na vzdržno gospodarsko rast in povečanje globalne konkurenčnosti Slovenije," sporočajo iz vlade.

​Delo mora šteti

"Vsak evro, ki ga bo delodajalec namenil za regres, bo delojemalec dobil na svoj račun, država se je odpovedala dohodnini in prispevkom," je strnil finančni minister Andrej Bertoncelj po seji vlade. "Razbremenjujemo delo. Delo mora šteti," je dejal. Povedal je tudi, da gre za enega od ukrepov, s katerim bodo delodajalci lahko ustrezno nagradili zaposlene, podrobnosti glede višine pa vlada prepušča delodajalcem. Prejemnike regresa, torej državljanke in državljane, pa je minister pozval, naj ta denar v čim večji meri porabijo v Sloveniji, da se tako dvigne domača potrošnja. "Je pa to seveda odločitev vsakega posameznika," je še dodal.

​Akontacija bo vrnjena

Minister je še pojasnil, da so za vse delodajalce, ki so regres po starem že izplačali, predvideli ukrepe, kako to urediti. Finančna uprava bo izdala odločbe in v najkrajšem času akontacije vrnila podjetjem, ta pa naprej zaposlenim. Podroben postopek bo objavljen na spletni strani ministrstva, vračilo pa bo izvedeno najpozneje v 30 dneh od vročitve odločbe in ob pogoju, da prejemnik vračila nima neporavnanih davčnih obveznosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta