Mladi zdravniki: Poklukar rešuje zdravstvo brez zdravnikov, javnost in sindikati izvajajo linč

STA, Va
12.02.2022 15:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mlade zdravnike Slovenije odločitev ustavnega sodišča, da zadrži določbo o dvigu plačnega stropa za zdravnike, ne preseneča, prav tako ne dejstvo, da sta bili izdani dve nasprotujoči mnenji ustavnih sodnikov. Zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju očitajo, da "rešuje zdravstvo brez zdravnikov", ter ga pozivajo k prevzemu odgovornosti.

Slovenija je po njihovem v razmerah, v katerih se zdravstveni sistem sesuva. Minister za zdravje, odgovoren za učinkovito in dostopno javno zdravstvo, bi moral biti tisti, ki stremi k vzdržnim in celostnim rešitvam. Nasprotno pa je z ločenimi dogovori z zaposlenimi v zdravstvu, ki so mu napovedali celo stavko, povzročil razdor znotraj zdravstvenih delavcev, dodatno ponižal poklic zdravnika in sprožil splošni val nezadovoljstva, so se oglasili.

Ocenili so, da javnost in sindikati izvajajo javni linč nad zdravniki. Čeprav se dvig plač zdravnikov sploh ni zgodil, pa je po njihovi oceni "medijsko problematiziran do skrajnih meja". Izpostavili so, da prevladuje mnenje, da so vsi poklici v javnem sektorju neposredno primerljivi z zdravniškim. "Nismo prepričani, kaj točno sledi, ali še sploh želimo vlagati napore v popravljanje sistema, ki vidi v nas največje sovražnike in ne partnerje pri nujnih rešitvah," so zapisali Mladi zdravniki Slovenije.

Osnovne plače zdravnikov se vse od nastanka enotnega plačnega sistema niso spremenile, pravijo v iniciativi. Po njihovem je obstoječi enotni plačni sistem slab in zdravstvo potrebuje korenite spremembe. Hkrati pa ob tem še vedno stojijo za zahtevo celotnega zdravništva pri izstopu iz enotnega plačnega sistema.

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu zapisali, da bodo nadaljevali pogovore z vsemi sindikati. Kot so zatrdili, zdravstveni minister kot zdravstveni delavec dobro razume napore, odrekanja in požrtvovalnost vseh zaposlenih v zdravstvu. "V pogovorih z vsemi sindikati smo vsi skupaj naslavljali problematiko mladih zdravnikov, in če smo si bili kje enotni, smo bili v naslavljanju tega, in verjamemo, da bo enako vse do sprejete rešitve." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta