Največ umrlih zaradi covida-19 v Šmarju pri Jelšah, sledi Metlika, Tonin: Slovenija nujno potrebuje transportno letalo

STA, M.R., A.L.
15.04.2020 06:57

V torek je bilo s testiranji v Sloveniji potrjenih 28 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj od začetka epidemije 1248. Včeraj je zaradi bolezni covid-19 umrlo še pet ljudi, skupaj 61.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinsek

21.10

Gantar ob prvem rahljanju omejevalnih ukrepov: Epidemija bo pustila sled na vseh nas, na daljši rok bomo živeli drugače

Minister za zdravje Tomaž Gantar v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost. Prvi val rahljanja vključuje odprtje nekaterih trgovin po vzoru Avstrije, tehnične preglede, delo v gradbeništvu in delno odpravo omejitev gibanja na občino, je povedal. Ob tem je izpostavil, da bomo na daljši rok živeli drugače. Več -> TUKAJ.
19.40

Največ umrlih zaradi covida-19 v Šmarju pri Jelšah, sledi Metlika

Največ umrlih zaradi covida-19 je v občini Šmarje pri Jelšah, kjer so zabeležili 24 smrti. Sledi Metlika z 11 smrtmi. V teh dveh občinah so se med prvimi soočali z izbruhom koronavirusa v domovih za starejše. Takšen izbruh imajo tudi v domu v Ljutomeru. V tej občini so do torka umrli štirje zaradi covida-19, je razvidno s spletne strani NIJZ.
Štiri smrti so zabeležene tudi v Ljubljani, medtem ko je v tej občini največ okuženih v Sloveniji.

Andrej Petelinšek

Gantar: Razprava o sankcijah proti WHO v tem trenutku nesmiselna

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes zavrnil možnost sankcij proti Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) zaradi njenega odzivanja po izbruhu novega koronavirusa. "Mislim, da je absolutno nesmiselno razpravljati o kakršnih koli sankcijah v tem trenutku proti WHO," je dejal v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.
Gantar je še povedal, da bi bilo pretirano pričakovati, da bi WHO v danem trenutku imela odgovore na vsa vprašanja, s katerimi se ukvarjajo vse države, saj gre za novo bolezen, s katero stroka nima dovolj izkušenj in znanja.
19.00

Tonin: Slovenija nujno potrebuje transportno letalo

Kriza zaradi novega koronavirusa je pokazala, da Slovenija nujno potrebuje transportno letalo, je izpostavil obrambni minister Matej Tonin po današnjem videokonferenčnem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato. Izkazalo se je namreč, da se v teh težkih časih lahko zanesemo le nase, je pojasnil.
Sedanje letalo turbolet iz leta 1988 se je v tej krizi odlično izkazalo, a vendar je treba razmišljati o novi rešitvi, je poudaril Tonin. Minister želi najprej zbrati na papir vse možnosti in se na tej točki ne želi omejevati na nobeno vrsto letala.
18.30

Tudi kontrolni testi v Domu Danice Vogrinec negativni

Teden dni po prvem testiranju so znani tudi rezultati drugega, kontrolnega testiranja sodelavcev s koronavirusom okužene delavke Doma Danice Vogrinec v Mariboru. Vsi testi so negativni. Poleg teh so bili brisi odvzeti še drugim delavcem doma. Več -> TUKAJ. 
17.05

Notranje ministrstvo predlaga izmenjavo osebnih podatkov med NIJZ in policijo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bi osebne podatke državljanov po predlogu ministrstva za notranje zadeve delil s policijo, je razvidno iz predloga sklepa, objavljenega na spletnih straneh vlade. Policiji bi bili med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo.
Gre za podatke, ki jih policija potrebuje za izvajanje pooblastil iz prvega odstavka 103. člena protikoronskega zakona, so zapisali na ministrstvu. To sta med drugim pooblastili za iskanje oseb in za začasno omejevanje njihovega gibanja. Več - >TUKAJ.
16.50

SB Celje: postopoma bodo povečevali le obseg radiološke diagnostike

V Splošni bolnišnici Celje bodo ta teden postopoma začeli večati le obseg radiološke diagnostike. Drugih nenujnih zdravstvenih storitev pa še ne bodo začeli izvajati, saj morajo pred začetkom narediti ustrezen načrt za njihovo izvajanje. Več -> TUKAJ.
16.30

Trgovci pravijo, da spoštujejo uredbo glede nošenja rokavic

V trgovinah, lekarnah, poštah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Iz Mercatorja, Engrotuša, Spara Slovenija, Hoferja in Lidla Slovenija so sporočili, da spoštuje uredbe vlade. Nekatere trgovine naj bi namreč od kupcev še naprej zahtevale nošenje rokavic.
16.10

Zaščitne maske iz papirnate brisače in dveh elastik? 20 tisoč takšnih so razdelili med koroške občine

Zaščitna maska, izdelana iz papirnate brisače in dveh običajnih elastik? Takšne fotografije so danes zaokrožile na družbenih omrežjih, odzivi so v veliki meri prihajali iz koroških občin. "To so maske, ki nam jih je včeraj v tisočih komadih v vsako občino dostavila UZRS. Sestavljena je iz serviete in 2 gumic," je med drugim zapisala črnjanska županja Romana Lesjak. Več -> TUKAJ.
16.00

Zdravstveni inšpektorat za kršitve odlokov za zajezitev koronavirusa izrekel za več kot 21.400 evrov glob

Zdravstveni inšpektorat je v postopkih nadzora nad vsemi odloki vlade za zajezitev epidemije koronavirusa izrekel globe v skupnem znesku 21.400 evrov, so pojasnili za STA. Prek 160 glob se nanaša na kršitev prepovedi gibanja in izbiranja na javnih mestih ter površinah in prepoved gibanja izven občin. Skupna vrednost teh glob je 16.000 evrov.
Policija je sicer inšpektoratu podala več kot 2600 predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka. Kot so pojasnili na inšpektoratu, so postopki še v teku.
15.55

"Ne vidim nobenih problemov, ker bodo računi zloženi na mizo." Tonin znova zavrnil očitke o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme

Obrambni minister Matej Tonin je danes znova odgovarjal na nekatere očitke glede nabave zaščitne opreme. Kot je pojasnil, je posredoval le v treh primerih nabave. Ko so odpovedali stalni dobavitelji te opreme, je poklical podjetnika Joca Pečečnika in Janeza Škrabca ter predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Več -> TUKAJ.

Robert Balen

V enem mesecu se je brezposelnost zvišala za 13 odstotkov

"Če ne bomo hitro popravili megazakona, bo brezposelnih bistveno več, kot bi jih bilo sicer. Včeraj je bilo registriranih 9.589 več brezposelnih kot isti dan lani. Sredi marca letos jih je bilo 3.031 manj kot sredi lanskega marca. Obenem je nujno pospešiti pripravo 2. svežnja, saj je likvidnostni šok iz dneva v dan hujši," opozarjajo v SBC - Klubu slovenskih podjetnikov.  
Čas hitro teče, zato se mudi z obljubljenimi popravki megazakona in uveljavitvijo 2. svežnja ukrepov. "Če zdaj ne bomo hitri, bodo lahko posledice zamud velike za podjetja in delavce. Prednosti, ki smo jih pridobili zaradi hitrega ukrepanja ob začetku epidemije, bodo izpuhtele. V zadnjih dneh prejemamo veliko klicev podjetnikov, ki so še vedno v negotovosti, ker ni sprejetih ključnih amandmajev na megazakon. V tem hipu namreč v številnih podjetjih ne vedo, kaj prinašajo naslednji meseci. Zato težko predvidevajo, ali bodo zadostili pogojem za pridobitev podpore iz megazakona. Čas beži, zato potrebujemo napovedane popravke megazakona takoj, sicer bo brezposelnih bistveno več, kot jih bo sicer. Včeraj je bilo registriranih brezposelnih 84.470, istega dne lani pa samo 74.881. Sredi marca letos jih je bilo po svežih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje 75.026. Samo v enem mesecu se je brezposelnost zvišala za 13 odstotkov," sporočajo v SBC - Klubu slovenskih podjetnikov.  
15.20

Slovenija pošilja pomoč BiH v boju proti koronavirusu

Slovenija je preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite na zaprosilo Bosne in Hercegovine državi poslala materialno pomoč za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, je danes na Twitterju sporočila slovenska uprava za zaščito in reševanje.
{twitter}https://twitter.com/URS_ZR/status/1250326277069783044{/twitter}
Navedli so, da v okviru pomoči BiH pošiljajo deset šotorov, 60 terenskih postelj, 50 spalnih vreč, deset grelcev, 1500 kosov odej, sto kosov pribora ter 20 stojal za smeti.
15.10

Okužbe potrdili že v 70 odstotkih občin, velik skok v Ljutomeru

Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v torek potrdili že v 148 ali kar 70 odstotkih vseh slovenskih občin (v ponedeljek v 146). Po dva ali več primera so zaznali v 106 občinah (v torek v 104). Največji skok števila okužb so zaznali v Ljutomeru, kjer je žarišče v domu upokojencev.
14.50

V UKC Maribor 29 bolnikov, v Celju 19

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ostaja število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 stabilno. V torek so jih imeli 29, kar je podobno kot v prejšnjih dneh. Med njimi potrebuje intenzivno zdravljenje 13 ljudi, kar je dve osebi manj kot minuli konec tedna. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih že 49 bolnikov, edini smrtni žrtvi zaradi covida-19 doslej pa so zabeležili v začetku aprila.
V Splošni bolnišnici Celje je bilo danes ob 8. uri hospitaliziranih 19 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. Tri bolnike so odpustili v domačo oskrbo, so objavili na Twitterju.
{twitter}https://twitter.com/CeljeSb/status/1250372270293487617{/twitter}
14.15

Gantar: Število smrti, tudi med starejšimi, nič večje kot v preteklih letih

Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da se število smrti, tudi med starejšimi, letos, ko se Slovenija spopada z epidemijo novega koronavirusa, ne razlikuje bistveno od preteklih dveh let. Glede stanja v domovih za starejše pa je poudaril, da so bila jasna navodila za ravnanje podana, a mnogi domovi nimajo pogojev za njihovo izpolnjevanje. Več -> TUKAJ
14.00

Medicinske sestre v Mariboru: Epidemijo jemljite resno, svojih družin nismo videle že več tednov

Medicinske sestre so tudi pri nas nepogrešljiv del zdravstvenih ekip v boju proti covidu-19. Nekatere so že več tednov zdoma, saj bivajo v začasnih bivališčih, da zaščitijo svoje domače. Za večino je novo tudi delovno okolje, saj so bile na trenutna delovišča premeščene z drugih oddelkov. A pravijo, da vsak ozdravljen bolnik odtehta njihov trud. Več -> TUKAJ.

Širši test bo pokazal, kako razširjen je koronavirus v Sloveniji

Vlada načrtuje širše testiranje, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vseh državi. Več -> TUKAJ.
11.45

V Sloveniji največ potrjenih okužb med najstarejšimi

Delež potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji najvišji pri starejših od 85 let. Kot so pojasnili na NIJZ, je to pričakovano, saj sistem najbolj zazna bolnike z najtežjim potekom bolezni, ki je pogostejši pri starejših. Zelo pomemben vzrok visoke incidenčne stopnje pri starejših pa so tudi izbruhi v domovih za starejše, so dodali. Več -> TUKAJ
11.10

Tomaž Gantar: Bojim se, da bo še dalj časa potrebna distanca v stikih

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da bo potreba po upoštevanju distance v socialnih stikih potrebna še dalj časa. Najpomembneje bo razkuževanje rok, nošenje mask v zaprtih prostorih in upoštevanje distance približno dveh metrov med stiki z drugimi. Več -> TUKAJ
11.00

Sašo Bizjak

V Sloveniji pet novih žrtev

V torek je bilo s testiranji v Sloveniji potrjenih 28 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj od začetka epidemije 1248. Včeraj je zaradi bolezni covid-19 umrlo še pet ljudi, skupaj 61. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 13 bolnikov. V bolnišnicah po državi jih je bilo včeraj skupno 96, od tega 34 na oddelkih za intenzivno nego. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1250344654937063424{/twitter}
9.40

V ljutomerskem domu starejših novih 10 okužb in 12 ozdravelih

Po torkovem testiranju v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer je bilo 10 testov pozitivnih, in to pri šestih stanovalcih in štirih zaposlenih iz zdravstvenega doma. Od 12 okuženih stanovalcev, ki so jih znova testirali, je bilo devet negativnih. Tako je po 14 dneh v DSO ozdravelih 10 stanovalcev in dva zaposlena.
V DSO je bilo na testiranjih skupno 89 pozitivnih, od tega 64 stanovalcev, 20 zaposlenih in pet zaposlenih iz zdravstvenega doma. Po oceni zdravnika v zdravstvenem domu Ljutomer Saša Duha je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni.

Dom starejših občanov Ljutomer
Andrej Petelinšek

V torek aktiviranih 5475 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5475 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.
7.00

Postopno sproščanje ob iskanju okuženih

Za nekaj odgovorov na dileme, ki se pojavljajo ob napovedanem sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, smo prosili mikrobiologinjo dr. Majo Rupnik iz Nacionalnega laboratorija za okolje in hrano in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Več -> TUKAJ.

Dobre novice iz laboratorijev

Študija kaže, da države z obveznimi politikami cepljenja proti tuberkulozi beležijo manj smrtnih primerov zaradi koronavirusa kot države, ki te politike nimajo. V obeh kliničnih centrih v Sloveniji se za najtežje primere uporablja tudi zdravilo remdesivir, za katerega so raziskave pokazale, da je zelo učinkovit pri zaustavitvi mehanizma replikacije koronavirusa. Več -> TUKAJ

Grema na skajp s Teodorjem Grubišičem: Starejša gospa, ki nima veliko, bo dala napitnino

Pogovarjali smo se z mariborskim taksistom Teodorjem Grubišičem, ki je v času epidemije novega koronavirusa je s sodelavci razvil idejo, da bi za stranke, ki spadajo v rizično skupino in si tega ne morejo privoščiti, omogočili brezplačni prevoz. Več -> TUKAJ.
6.50

Uporaba zaščitnih rokavic od danes ni več obvezna

V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta