Odslej na zaprtih javnih krajih tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto rokavic

STA, A.L.
14.04.2020 22:10

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok, ki določa tudi ukrepe v zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa. S spremembami odpravlja obvezno nošenje rokavic in ga nadomešča z obveznim razkuževanjem rok. Odlok, ki gre v smeri že prejšnji teden podanih priporočil, bo začel veljati v sredo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi po spremenjenem odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Sloveniji ostaja na zaprtih javnih krajih, kot so trgovine, lekarne in pošte, še naprej obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta), in sicer ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.
Razkužila za razkuževanje rok, ki bo nadomestilo dosedanjo obvezno uporabo rokavic, pa je dolžan zagotoviti ponudnik storitev, so še zapisali v sporočilu po seji vlade.
Čeprav je bila z odlokom sprva zapovedana uporaba rokavic na zaprtih javnih krajih, pa so v vodstvu ministrstva za zdravje že prejšnji teden ljudem priporočali, naj namesto rokavic raje razkužujejo roke.
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, ki je danes sprejeto spremembo nakazala že pred dnevi, je namreč pojasnila, da ljudje rokavice pogosto uporabljajo napačno in da so se zato odločili za spremembo priporočil. "Boljše kot nepravilna, neustrezna raba rokavic je razkuževanje rok," je dejala. Pojasnila je, da si je treba roke razkužiti pred vstopom v trgovino, prav tako po oddaji vozička.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta