"Ne vidimo smisla." Simonitijeva ideja za Koroško galerijo likovnih umetnosti enostavno ni sprejemljiva

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
20.05.2021 13:49
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) ne vidi več svoje vloge pri organizacije razstave, ki jo je pripravila za predsedovanje Slovenije Svetu EU, torej je ne želi postavljati drugje, kot je predlagalo ministrstvo za kulturo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasko Simoniti
Robert Balen

"V Koroški galeriji likovnih umetnosti smo se glede na dogajanje v zadnjih dneh odločili, da ne vidimo več konstruktivne vloge galerije pri organizaciji razstave v kakršnikoli drugi obliki, kot pa je bila načrtovana za evropski parlament ob priložnosti predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije," je v imenu galerije za Večer povedala direktorica KGLU Andreja Hribernik.

To torej pomeni, da ideja ministrstva za kulturo, da bi namesto parlamentarnega hodnika v Bruslju našli drugo primerno galerijo ter da si hkrati želijo, da bi bila ta razstava v času predsedovanja postavljena tudi v Ljubljani in Slovenj Gradcu, za galerijo enostavno ni sprejemljiva.

Andreja Hribernik, direktorica KGLU
Špela Peruš

"Ne vidimo smisla, da bi se na ta način ta razstava, ki je bila res mišljena specifično za to priložnost, predstavljala v kakršnikoli drugi obliki. Šlo je za specifičen prostor v evropskem parlamentu," je dejala direktorica.

Košan je razstavo sicer naslovil "Živimo v vznemirljivih časih; Slovenska umetnost v Evropskem parlamentu". Naslov je parafraza Beneškega bienala izpred dveh sezon, namreč tedanje naslovne krilatice umetniškega direktorja Ralpha Rugoffa May You Live in Interesting Times (Da bi živeli v zanimivih časih).

In kakšen je bil Košanov seznam izbranih avtorjev? Na njem so bili Uroš Abram, Suzana Brborovič, Nina Cehnar, Tina Dobrajc, Aleksij Kobal, Mito Gegič, Herman Pivk, Ana Sluga, Miha Štrukelj, Sašo Vrabič, Lujo Vodopivec, Uroš Weinberger in Joni Zakonjšek.

Marko Košan, kustos. 
Tomaž Ranc

V stalni zbirki evropskega parlamenta, ki naj bi jih sicer skladno s tradicijo preteklih let prav tako predstavili na razstavi, pa so so sicer zastopana dela naslednjih slovenskih avtorjev: Andrej in Gašper Jemec, Lojze Logar, Drago Tršar, Arjan Pregl in Jasmina Cibic, vendar je minister za kulturo Vasko Simoniti razstavo odpovedal. Kot je pojasnil v pogovoru z bruseljskimi dopisniki iz Slovenije, sam ni bil seznanjen s pogoji, pod katerimi bi bila organizirana razstava. Po njegovih besedah ni pravočasno izvedel, da bi bila na razstavi predstavljena tudi dela iz stalne zbirke evropskega parlamenta. "Temu sem odločno nasprotoval, ker mislim, da to ni potrebno, saj smo samostojna, suverena država in bomo odločali mi, kaj bomo razstavljali," je povedal Simoniti.

Je torej to dokončni konec zgodbe in ali KGLU pričakuje in razmišlja o kakršnihkoli pravnih posledicah ali odzivih? "Ne vem, v tem trenutku se še nismo odločili. Prav je, da se pogovorimo še z umetniki, prekratko časa je minilo, da bi imeli neko pametno alternativo, kako naprej. V KGLU globoko obžalujemo, da je prišlo do te odpovedi razstave. Zdi se nam zelo sporno, na kak način je bila brez nas odpovedana z izjavo ministra," je za Večer dejala Hribernikova.

V ločenem sporočilu za javnost pa še, da so za odpoved razstave v ponedeljek, 17. maja, izvedeli iz medijev. "Prav tako smo iz medijev izvedeli tudi za razloge odpovedi, ki neosnovano temeljijo na samovoljnih odločitvah ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Tovrstno ravnanje se nam zdi ponižujoče tako do umetnikov kot tudi do našega profesionalnega dela," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.