Neenakost pri dohodku, neenakost v odnosu? "Zaradi nizkih plač so izkoriščani tako moški kot ženske"

Ana Lah Ana Lah
23.06.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak
"Če ne bi imela partnerja, se sploh ne bi mogla preživljati, saj ne bi zmogla poravnati visoke najemnine in stroškov, kar pomeni, da sem finančno odvisna od nekoga, kot sem nazadnje bila v srednji šoli od staršev. Najbolj me boli to, da imam srečo, ker je moj partner dobro situiran. Kljub temu da sem izobražena, imam ogromno izkušenj in sem cenjena v stroki, to ni dovolj, da bi imela stabilno službo, s katero bi se lahko preživljala. Boli me, da je za mojo dobro situacijo zaslužno to, kakšnega moškega sem si izbrala," nam zaupa visoko izobražena prekarna delavka, ki želi ostati anonimna.

"Preživetje in socialna varnost vseh članov družine sta odvisna od družinske ekonomije, ki združuje in kombinira dohodke vseh," razlaga raziskovalka na Mirovnem inštitutu Maja Breznik. Visok dohodek enega za družinsko ekonomijo ni problem, so pa plačne neenakosti škodljive za enakost spolov in družbo kot celoto, ker prinašajo neskladen družbeno-ekonomski razvoj, družbene konflikte in vsa druga mnoga zla, nadaljuje sogovornica.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta