Nevihtni sistem s Primorske prešel proti notranjosti Slovenije

STA
01.07.2024 10:39

Supercelična nevihta je potovala v loku in zavijala desno, kar je dokaj značilno za supercelične nevihte na severni polobli, so za STA pojasnili na Arsu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Nad severno Primorsko sta nastali nevihtni celici in se združili v večji nevihtni sistem, ki se sedaj pomika nad notranjost Slovenije. V bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne peči so nastale močnejše nevihtne celice, ki se pomikajo proti severovzhodu. Ob tem nastajajo nalivi in močnejši sunki vetra, poroča Agencija RS za okolje.

V Agenciji RS za okolje (Arso) so na družbenem omrežju X zapisali, da je ob omenjenih nevihtah možna tudi toča. V zadnji uri so izmerili tudi nekaj močnejših nalivov, v Kranju so zabeležili 33 milimetrov dežja, v Novi vasi na Blokah pa 24 milimetrov dežja.

Arso je sicer za danes zaradi neviht izdal oranžno opozorilo. Že dopoldne so krajevne plohe in nevihte zajele severozahod države, ob tem je na postaji Kanin v 30 minutah padlo 24 milimetrov dežja.

Blaž Šter: Nevihta dneva je nastala na Dolenjskem

Večji del države so popoldne zajele močne nevihte. Supercelična nevihta je zajela območje severno od Novega mesta, pri čemer je blizu Šentvida padala toča s premerom vsaj dva centimetra. Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso), kjer so za vso državo izdali oranžno opozorilo.

Nevihta, ki je potovala od Postojne preko Ivančne Gorice, Trebnjega in Novega mesta in jo je spremljala tudi toča, sedaj slabi, so sporočili z Arsa. Najmočnejši sunek vetra so izmerili v Novem mestu, in sicer 63 kilometrov na uro.

Še en pas neviht se pomika od Lesc oz. Ljubljane proti severovzhodu in je zajel območje Velenja, kjer so ob ujmi zabeležili 28 milimetrov dežja. V Velenju in Šmartnem ob Paki že posredujejo gasilci. Na postaji Radegunda v občini Mozirje so v zgolj 30 minutah zabeležili 26 milimetrov padavin, na Rogli pa 21 milimetrov. Nove nevihte pa še vedno nastajajo in najverjetneje bo tako celo popoldne, opozarjajo na Arsu.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v Grosupljem močan veter odkril nekaj stanovanjskih objektov, v Sevnici v naselju Pavla vas pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Posredujejo gasilci.

V Cerknem je veter podrl več dreves, eno od njih je padlo na stanovanjski objekt. Veter je odkril nadstrešek hiše, na vozišče pa se je vsula obcestna brežina. Posledice neurja odstranjujejo gasilci.

Meteorna voda je težave povzročala v Medvodah in v Ivančni Gorici, kjer je zalila nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov, močan veter pa je podrl nekaj dreves. V Kamniku je zalilo nekaj stanovanjskih objektov in kamp. Meteorna voda je zalila tudi nekaj stanovanjskih objektov v Medvodah in Ljubljani. V vseh naštetih primerih posredujejo gasilci, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Nevihte povzročale preglavice v Zagrebu in drugod po Hrvaškem

Nove nevihte nastajajo v severni Italiji ter na Primorskem in se pomikajo proti severovzhodu. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo na Arsu.

Glede ukrepov v takšnem vremenu na Arsu prebivalcem svetujejo, da v primeru, če njihovega območja še ni zajela nevihta, zaščitijo svoje imetje. Če pa so v naravi, če morda kampirajo, naj se umaknejo v bolj varno zavetje.

Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, pri čemer ne bo popolnoma izvzeta niti Primorska z Obalo. Fronta nas bo dokončno prečkala v noči na torek, tako da se bo do torka zjutraj že umirilo. Glede na to na Arsu pričakujejo dokaj jasno in po nekaterih nižinah tudi megleno jutro.

Kakšno bo vreme v naslednjih dneh?

Zvečer bodo še nastajale plohe in nevihte, tekom noči bodo padavine postopno ponehale, začelo se bo jasniti. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 19 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. V torek bo spremenljivo oblačno, možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno. Predvsem na severozahodu bodo občasno manjše krajevne padavine. V četrtek bo več sonca, popoldne bo lahko nastala kakšna ploha.

Hladna fronta se pomika čez vzhodne Alpe in bo popoldne prešla Slovenijo. Za njo bo k nam od severovzhoda začel pri tleh dotekati hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo oblačnost naraščala. Dopoldne se bodo plohe in nevihte začele pojavljati v krajih zahodno in severno od nas in se popoldne širile proti vzhodu in jugu. V torek bo v krajih južno od nas pretežno oblačno, dopoldne bodo občasno krajevne padavine. Drugod bo suho, popoldne bo lahko nastala kakšna kratkotrajna ploha. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka do zmerna burja. Hladneje bo.

Danes bo vpliv vremena na počutje zmerno obremenilen. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazal kot povečan notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost. V torek vreme večini ljudi ne bo povzročalo težav s počutjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta