Nevladniki ostajajo na Metelkovi 6, ministrstvo preklicalo pogodbo za Prirodoslovni muzej na tem naslovu

STA, Va
29.06.2022 14:32

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po sestanku s predstavniki nevladnih organizacij, povedala, da bodo končali sodne postopke, ki tečejo proti metelkovcem, nihče ne bo izseljen, začela se bo prenova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po sestanku s predstavniki nevladnih organizacij, ki imajo prostore na Metelkovi 6, povedala, da nameravajo na ministrstvu končati sodne postopke, ki tečejo proti nevladnim organizacijam, in nobena ne bo izseljena. Obenem so preklicali pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej na Metelkovi. Predvidoma že poleti bodo zagnali pogovore o obnovi stavbe, saj se vsi zavedajo, da je potrebna.

Prostorske težave Prirodoslovnega muzeja med prednostnimi nalogami

Po besedah ministrice sta prejšnje vodstvo ministrstva in vlada zanetila precej sovražen diskurz proti nevladnim organizacijam ter sprožila postopke izselitve nevladnih organizacij z Metelkove 6. Tik preden se je iztekel mandat prejšnji vladi, pa je nekdanji minister Vasko Simoniti podpisal pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej na Metelkovi 6 v vrednosti 900.000 evrov.

Ministrica je poudarila, da se zavedajo prostorske problematike Prirodoslovnega muzeja in da je med prednostnimi nalogami na področju kulture. Vendar pa je bila stavba na Metelkovi 6 že od začetka namenjena nevladnim organizacijam, zato menijo, da mora tako tudi ostati.

Nevladne organizacije zadovoljne

Direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori je v imenu uporabnikov Metelkove 6 povedal, da so na sestanku z novim vodstvom ministrstva predstavili dva zahtevi: da se takoj prekinejo vse tožbe proti najemnikom na Metelkovi 6 ter da skupaj v dialogu z ministrstvom najdejo rešitve, kako bodo s stavbo ravnali v prihodnje. Povedal je, da je glede obeh zahtev prišlo do strinjanja ter da so zelo optimistični. Zanje je bistveno, da se zadeve odvijejo čim hitreje, kajti sodni postopki tečejo. Izrazil je tudi upanje, da bo nova vlada naredila več za spodbudno okolje nevladnih organizacij v Sloveniji tudi na področju infrastrukture.

Ministrica pa je pojasnila, da so tožbe, ki jih je vložilo prejšnje ministrstvo, v različnih fazah. Skrbno bodo pregledali, kako jih lahko najhitreje končajo tako, da bo razrešeno najbolj ugodno za najemnike na Metelkovi 6.

Nevladne organizacije na Metelkovi 6 so odpoved najemnih pogodb od ministrstva za kulturo prejele jeseni 2020. Ker na izselitev niso pristale, so jih pričakale tožbe pred okrajnim sodiščem. To je sprva zaščitilo državo kot lastnico objekta. Maja pa je višje sodišče razveljavilo nalog za izselitev Centra za slovensko književnost z Metelkove 6. V primeru drugačnega razpleta se je izselitev iz Metelkove obetala 18 organizacijam in šestim knjižnicam. Šori vse omenjeno kaže, da so nevladne organizacije na Metelkovi 6 legalno ter da jih je ministrstvo za kulturo na ulico metalo neupravičeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta