NLB lani s preko pol milijarde evrov dobička. Koliko bo prispevala za obnovo po naravnih nesrečah?

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.02.2024 13:03

NLB je s 550,7 milijona evrov čistega dobička k skupnemu lanskemu dobičku bank v Sloveniji prispevala polovico. Bogate napovedi dividend delničarjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB
Andrej Petelinšek

NLB Skupina je v letu 2023 ustvarila 550,7 milijona evrov dobička po obdavčitvi, je NLB objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Blaž Brodnjak je pred popoldansko predstavitvijo poslovnih rezultatov zapisal, da jim to omogoča znatno povišanje izplačila dividend na 40-odstotno izplačilo dobička preteklega leta, kar za leto 2024 znaša 220 milijonov evrov: "Predvideno izplačilo predstavlja 100-odstotno povišanje glede na izplačilo dividend v letu 2023. Tako izplačilo predstavlja več kot 75-odstotkov prejšnje napovedi glede izplačil preostalih dividend do predvidenega skupnega zneska v višini 500 milijonov evrov do konca leta 2025. Hkrati pa banka s tem izplačilom ohranja stabilno sposobnost za organsko rast oziroma rast preko nadaljnjih prevzemov," še napoveduje Brodnjak.

Ob tem v za zdaj še v največji bančni skupini v Sloveniji dodajajo, da povečujejo sredstva, namenjena družbeni odgovornosti. Za odpravo posledic poplav so doslej donirali skupno 9,5 milijona evrov. Od tega zneska so 4 milijone evrov namenili dvajsetim najbolj prizadetim slovenskim občinam za trajnostno obnovo in naložbe. Oblikovali so solidarnostni sklad v višini pol milijona evrov za več deset zaposlenih v NLB, ki jih je ta ujma prizadela, medtem ko so decembra v proračun Republike Slovenije za iste namene vplačali dodatnih 5 milijonov evrov. "Poleg tega bo NLB po decembra sprejetem zakonu o obnovi, ki s 1. januarjem 2024 uvaja davek na bilančno vsoto bank, naslednjih pet let dodatno plačevala namenski davek na bilančno vsoto v višini več kot 30 milijonov evrov letno. V skupnem znesku bo NLB tako v obliki donacij in davka na bilančno vsoto za obnovo po naravnih nesrečah prispevala več kot 170 milijonov evrov."

Skupina NLB je s 551 milijoni dobička tako prispevala polovico vsega ustvarjenega v preteklem letu v slovenskem bančnem sistemu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta