Nov podvig slovenskega letalca in raziskovalca Matevža Lenarčiča, ki je trikrat letel okoli sveta

A.L.
27.06.2019 17:19

Leta 2013 je dosegel Severni tečaj, v zadnjih dveh letih je meritve onesnaženosti zraka opravil tudi nad Sredozemljem in Azijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič bo dober del letošnjega poletja preživel v svojem ultralahkem letalu v družbi Domna Graufa na novi okoljski misiji nad Ciprom in severno Španijo. Na tem območju bodo v naslednjih tednih potekale meritve onesnaženosti s puščavskim peskom, ki ga veter prinaša iz Sahare preko Sredozemskega morja v Južno Evropo. Zato sta se pilota včeraj že zgodaj zjutraj odpravila z letališča v Slovenskih Konjicah proti Španiji, malo pred 11. uro pa sta že pristala na letališču Avinyo, zahodno od Barcelone.

Green Light World Flight

Vremenoslovci napovedujejo intenziven vremenski pojav

S tem sta se Lenarčič in Grauf pridružila mednarodnemu okoljskem projektu DNAAP, namenjenemu ugotavljanju, meritvami in preučevanju onesnaževanj, ki jih ne povzroča človek. Projekt upravlja ljubljansko podjetje Aerosol, v njem sodelujejo še Inštitut Jožef Štefan iz Ljubljane, Španski nacionalni raziskovalni Svet, Ciprski inštitut ter vodilni španski raziskovalni center CSIC. Raziskave sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Meritve bosta Lenarčič in Grauf izvajala na različnih višinah nad Ciprom in severovzhodno Španijo v okolici Barcelone. V ta namen sta dr Griša Močnik in dr Luka Drinovec, vodilna člana znanstvenega dela misije Green Light World Flight, Lenarčičevo letalo Dynamic WT 9 tokrat opremila s številnimi dodatnimi instrumenti za meritve onesnaženosti zraka. Prisotnost saharskega peska je Lenarčič meril že leta 2017 nad večjim delom Sredozemlja, vendar so letošnje vremenske razmere veliko bolj naklonjene tovrstnim meritvam. Nad območjem kjer bodo potekale meritve v naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo intenziven vremenski pojav, ki bo prenesel velike količine puščavskega prahu nad vzhodno Španijo, zato bodo rezultati meritev zelo pomembni.

Green Light World Flight
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta