Opeka: Vojne so poraz človeštva

TRE
05.12.2023 16:51

Misijonar Pedro Opeka na srečanju z novinarji okrcal voditelje, ki ne skrbijo za revne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pričevanje Pedra Opeke v Športni dvorani Medvode, ki je bilo dan pred srečanjem z novinarji 
Robert Balen

Znani slovenski misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka se je po osemletnem premoru te dni mudil v Sloveniji. V nekaj dneh se je med drugim sestal s predsednico republike Natašo Pirc Musar, zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obiskal je avstrijsko Koroško, danes pa se je srečal z novinarji.

Na srečanju je obsodil vojne, ki divjajo po svetu. Opeka je priznal, da je bil zaradi ruske invazije na Ukrajino ogorčen in je pisal predsedniku Vladimirju Putinu. V pismu se je zavzel za končanje nasilja. "Mir je cilj vsakega človeka. Ko je človek miren, ima moč in se dobro počuti. Ta mir moramo živeti v državi," je poudaril in dodal, da je sprava težka, saj nihče ne želi odnehati. Nasilje namreč rodi nasilje. Vojne so po njegovih besedah poraz človeštva. Pismo je izročil tudi predsednici Pirc Musar, in sicer s prošnjo in pobudo za spravo slovenskega naroda.

Misijonar je še poudaril, da ne prosjači, ampak samo pomaga ljudem. V več desetletjih življenja na Madagaskarju je pomagal velikemu številu revnim. Skupaj s somišljeniki je leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji), ki je pomagala že več kot 500.000 Malgašem. Kot je dejal, kljub pozivom Evropske unije za pomoč Afriki, ta pomoč prihaja počasi. Po njegovem je treba za revne v Afriki ustvariti delovna mesta, ker želijo tam ostati in ker jim delo omogoča, da se postavijo na noge. "Ne bom jim rekel, da ste revčki. Ampak postavite se na noge, bodite odgovorni do svojih otrok. Delajmo." Okrcal je še voditelje držav, ki za revne ne skrbijo. "Danes primanjkuje karizmatičnih voditeljev, ki bi združevali svet," je bil jasen. Na vprašanje, ali ga mika, da bi v Sloveniji užival jesen življenja, je odvrnil, da bo vztrajal pri delu z ljudmi, ki so na obrobju družbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta