Oranžni alarm: Zvečer možna huda neurja z močnim vetrom, lahko tudi točo

STA, M.R.
05.06.2022 08:53

Meteorologi opozarjajo, da so danes zvečer možna huda neurja z močnim vetrom, nalivi in tudi točo. Izdali so oranžni alarm.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arso

Danes zvečer bi lahko severovzhod, osrednji del države, severozahod in jugozahod prizadela krajevna neurje z močnimi nalivi, sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče, opozarjajo meteorologi agencije za okolje. Za omenjena področja so izdali tudi oranžni alarm, za južni del pa rumenega. 

Od zahoda se nam bliža nevihtna fronta, ki je bila zgodaj popoldne še nad Švico in zahodno Avstrijo in bo naše kraje prešla ponoči. Pri nas je to popoldne ozračje precej pregreto, tudi vlage je veliko in že pred samo fronto lahko zvečer in v prvem delu noči nastanejo nevihte predvsem v severovzhodni Sloveniji. Sama vremenska fronta pa nas bo z nevihtami dosegla in prešla okoli polnoči ali kakšno uro zatem, je prihodnje vremensko dogajanje opisal dežurni meteorolog na Arsu Janez Markošek.

Nekatere nevihte bodo močnejše, spremljali jih bodo močni nalivi, tudi sunki vetra, možna bo tudi toča. Nevihte se bodo pomikale od zahoda proti vzhodu. Če bo kakšno nevihto iznad Italije zaneslo nad našo Obalo, nekje malo po polnoči, bo v tem primeru tam zapihal tudi kratkotrajen, ampak okrepljen severni do severozahodni veter, je dodal Markošek.

Oranžno vremensko opozorilo pomeni, da morajo biti prebivalci na dogajanje "pripravljeni", medtem ko rumeno opozorilo, ki velja za jugovzhod države, pomeni, da naj bodo prebivalci na vremensko dogajanje "pozorni", je razvidno iz objave Arsa.

Ob močnejših nevihtah lahko zvečer in v noči na ponedeljek hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih države. Ob tem lahko pride do razlivanj, meteorne in zaledne vode lahko na manjših območjih tudi poplavijo, pa Arso opozarja v danes izdanem hidrološkem poročilu.

Nevihte možne tudi jutri

Do jutra se bo delno zjasnilo, na Primorskem bo zapihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od 13 do 19 stopinj Celzija. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bo predvsem v gorskem svetu možna kakšna ploha ali nevihta. Šibka burja na Primorskem bo ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Goriškem in ob morju okoli 30 stopinj Celzija. 

V torek bo sprva sončno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale v noč na sredo. V sredo zjutraj bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo. Prehodno bo nekoliko hladneje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta