Oviranje volilne pravice? Zakaj je v Srbiji, Franciji, na Portugalskem mogoče, kar pri nas ni

Va
11.04.2022 12:29

Gibanje Svoboda je zmotilo obvestilo Državne volilne komisije, da letos ne bo volišča na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi. Inštitut 8. marec pa je zaskrbljen tudi za volilno pravico tik pred 24. aprilom covidno okuženih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Ministrstvo za zunanje zadeve je imelo dovolj časa, da bi zagotovilo volitve na veleposlaništvu v Moskvi, pa se je očitno zavestno odločilo drugače. Njihova diskriminatorna odločitev je sporna še posebej zato, ker so veleposlaništva nekaterih drugih držav, kjer so bile pred kratkim volitve, na primer Srbije in Francije, volitve izvedla brez težav," so se v Gibanju Svoboda odzvali na petkovo sporočilo Državne volilne komisije (DVK), da za parlamentarne volitve 24. aprila na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi ne bo volišča. 

DVK je to odločitev, in tudi odpoved glasovanja po pošti iz Rusije, sprejela po konzultacijah z MZZ in s Pošto Slovenije, ki je opozorila na zastoj poštnega prometa z Rusko federacijo. V stranki Roberta Goloba pa so presenečeni in opozarjajo, da je to poseg v volilno pravico slovenskih državljanov, "saj jim DVK sporoča, da lahko volijo le, če bodo prišli oddat svoj glas v Slovenijo".       

Zaradi po njihovem oviranja izvrševanja volilne pravice na letošnjih parlamentarnih volitvah se je oglasil tudi Inštitut 8. marec. "Res je, da so razmere težke. A niso nepredvidljive. Gre za volilno pravico ljudi, ki nimajo nobene zveze z vojno in bi za njihove demokratične pravice moralo biti poskrbljeno," so se odzvali na (ne)možnost glasovanja v Ruski federaciji, pred čemer so se znašli tamkajšnji slovenski državljani.   

Sprašujejo tudi, kako bodo volili tisti, ki bodo zboleli oziroma v covidni izolaciji od 21. aprila, ko pa morajo vlogo za glasovanje na domu oddati najpozneje 20. aprila do polnoči. 

Na DVK za Večer odgovarjajo, da te časovne zanke sami ne morejo rešiti, ker niso zakonodajalec, niti poslati volivca na glasovalno mesto v okoliščinah, ki bi pomenile prekršek.       

Okuženi s covidom-19 so imeli pravico glasovati na nedavnih volitvah na Portugalskem in v Franciji, naj jo imajo tudi v Sloveniji, poziva Inštitut 8. marec in dodaja, da bi, če bi volitve bile prejšnji teden, po podatkih Sledilnika zaradi okužbe in izolacije bilo brez možnosti glasovanja več kot 5000 ljudi.

"Zdi se, kot da datum volitev ni znan že mesece in se sedaj vsi odgovorni vedejo, kot da se nastale situacije ni dalo predvideti in pravočasno urediti," pa komentirajo pingpong med DVK-jem in Zdravniško zbornico Slovenije. DVK zdravnike poziva, naj bolnim izdajo zdravniško potrdilo, da ne morejo na volišče, zdravniška stran pa odgovarja, da to ni njihova stvar ...    

DVK: Nesprejemljivo je, da zdravniki zavračajo volivce, ki bi glasovali doma. V Moskvi volišča ne bo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta