Peter Svetina, Mojca Prelesnik, Tomaž Vesel in Robert Šumi: Pritisk politike na nas se nadaljuje!

Va
09.03.2022 15:19

Pritiska se ne le v obliki koordiniranih napadov v nekaterih medijih in na socialnih omrežjih, pač pa tudi neposredno z neprimernimi izjavami ali odzivi nekaterih visokih predstavnikov oblasti na sprejete odločitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Svetina, Mojca Prelesnik, Tomaž Vesel, Robert Šumi (z leve) 
Informacijski pooblaščenec RS

Tako so se po skupnem sestanku oglasili predstojniki Informacijskega pooblaščenca, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča in Varuha človekovih pravic RS.

Opozarjajo prav tako na neizvajanje oziroma neupoštevanje priporočil in ugotovitev neodvisnih institucij. Zaskrbljujoče je, da se namesto spoštovanja posameznih ugotovitev in odločitev pogosto poskuša diskreditirati institucije in njihove predstojnike, opozarjajo. In da "nekorektni, interesno motivirani in neutemeljeni pritiski" pomenijo nevarno rušenje nadzornih mehanizmov države, kar je v nasprotju z odgovornim vodenjem države.  

V postopkih se odloča le na podlagi objektivno ugotovljenih strokovnih argumentov ter ob doslednem spoštovanju zakonskih določil in ne na podlagi subjektivnih presoj predstojnikov, zagotavljajo.

Razumejo, da odločitve institucij, ki nadzirajo delovanje države, ni vedno lahko sprejeti, a bi se ob morebitnem nestrinjanju morala uporabiti izključno pravna sredstva. "Zato so politični pritiski in nedostojna komunikacija brez kakršnekoli argumentirane kritike, čemur smo pogosto priča, popolnoma nesprejemljivi. Preusmerjanje pozornosti z ugotovljenih nepravilnosti je neodgovorno in izredno slabo za stabilnost države in nadaljnji razvoj demokracije v Republiki Sloveniji."

(INTERVJU) Varuh Peter Svetina: Ne morem biti eden od tistih, ki bo prilival olja na ogenj

Opozorili so še, da je ustavno sodišče konec leta 2020 o financiranju neodvisnih organov odločilo, da gre k neodvisnosti tudi proračunska. Presodilo je, da sedanji zakonodajni okvir omogoča vladi, da zahteva uskladitve predlogov finančnih načrtov, kar povzroča uklanjanje teh organov volji pristojnega ministrstva v izvršilni oblasti. Ustavno sodišče je zakonodajalcu naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave odločbe, a se to še vedno ni zgodilo.

Vodje štirih neodvisnih organov apelirajo, da politiki neodvisnih institucij v predvolilnem času ne zlorabljajo v politične namene. Vsakršnim poskusom rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in majejo dolgo grajen ugled, se je treba odločno in javno zoperstaviti, poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta