Ukom: Računsko sodišče ne želi preveriti spornih poslovnih praks Bojana Veselinoviča na STA

STA, Va
05.01.2022 11:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Računsko sodišče je zavrnilo pobudo vladnega urada za komuniciranje (Ukom), naj dopolni revizijo poslovanja Slovenske tiskovne agencije (STA) za obdobje od 1. januarja 2019 do 30. junija 2022.

V Ukomu so odločitev za revizijo pozdravili, a so ocenili, da se sklep o izvedbi revizije "žal zdi zelo pomanjkljiv". Zato so računskemu sodišču predlagali dopolnitev revizije, s katero bi preverili skladnost poslovanje s predpisi, ki v EU urejajo izvajanje storitev splošnega gospodarskega pomena. Ukom je tudi predlagal, da računsko sodišče v STA izvede revidiranje pravilnosti poslovanja najmanj za poslovna leta od 2018 do 2021. Prepričani so, da agencija izvajanja nekaterih določb zakona o STA ni zagotovila skladno s predpisi EU ter da pri ločenem računovodskem evidentiranju dejavnosti gospodarske javne službe in tržne dejavnosti in poslovnih izidov ter sredstev in obveznosti ni upoštevala pravil slovenskega računovodskega standarda.

Iz Ukoma so sporočili, da je računsko sodišče v odgovoru navedlo, da opravlja revizije na podlagi programa dela za izvrševanje revizijske pristojnosti, ki ga določi predsednik sodišča za posamezno koledarsko leto. "Računsko sodišče ne želi preveriti spornih poslovnih praks nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča," to komentirajo v Ukomu.

Kritični so tudi do zavrnitve pobude Finančne uprave RS (Furs) za podaljšanje revizijskega obdobja, in sicer od dneva ustanovitve Fursa avgusta 2014 do konca leta 2021. Revizija, ki jo je predlagalo računsko sodišče le za leti 2020 in 2021, da je očitno namerno izpustila obdobje, ko je Furs vodila nekdanja generalna direktorica, sedaj zaposlena na računskem sodišču, kjer naj bi bila svetovalka predsednika računskega sodišča. Po mnenju Ukoma pa je prav v obdobju, ki ni zajeto v reviziji, prišlo do največjih napak v postopkih finančnega nadzora in finančnih preiskav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta