(POGLED) Na okopih zahodne civilizacije

Matjaž Gruden
23.04.2019 17:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Velikonočni ponedeljek, na poti iz Ljubljane v Strasbourg. Po radiu slišim novico, da se je število žrtev nedeljskih bombnih napadov v Šrilanki povzpelo na skoraj tristo. Med njimi je največ domačinov, a tudi nekaj deset tujcev. Tarče islamističnih skrajnežev, ki so najverjetneje odgovorni za teroristične napade, so bili katoliške cerkve, v katerih so praznovali velikonočno mašo, in luksuzni hoteli, nabito polni turistov. Napad na zahodno civilizacijo? Morda. Vsekakor pa napad na Šrilanko in zločin proti človeštvu.
Sam nisem med tistimi, ki bi iskali razloge ali celo opravičila za islamistični terorizem v grehih in krivicah, ki jih je muslimanom po svetu povzročil kruti, nenačelni in pohlepni zahod. Daleč od tega, da teh krivic ni bilo oziroma da jih več ni, a nič, prav nič ne more upravičiti ali opravičiti ubijanja nedolžnih žrtev. Terorizem vseh vrst ne glede na razlike v ideoloških pretvezah, v imenu katerih upravičuje svoje zločine, je zlo, ki ga je treba ustaviti in kaznovati. Z represijo, ne diplomacijo.
Po drugi strani so izprijeni tudi poizkusi, da se iz terorističnih napadov izvleče politične dobičke, ki se redno začnejo, še preden s prizorišča napadov odnesejo mrtve in poskrbijo za ranjence. Tudi tokrat lahko slišimo komentarje, ki za grozodejstva, ki jih je povzročila zločinska organizacija zaslepljenih ekstremistov, obtožujejo vse muslimane tega sveta. To je zelo učinkovito in zelo nevarno zavajanje. Islamistični ekstremisti iz Šrilanke predstavljajo islam toliko kot Adolf Hitler, Ratko Mladić in morilec iz mošeje v Christchurchu predstavljajo krščanstvo, a to ne bo ustavilo nedeljskih križarjev in vardistov zahodne civilizacije, ki bodo zopet tekmovali v posploševanju, pavšalnem obtoževanju, žalitvah, lažeh in širjenju na družabnih omrežjih pobranih "resnic", o katerih "mainstream mediji spet ne pišejo". Kulturni boj na nož, ustvarjanje in poglabljanje konfliktov, delitev med ljudmi na podlagi vere, barve kože, porekla, narodnosti in drugih osebnih okoliščin, vse s ciljem pridobivanja politične moči in prevzema oblasti. Največ dobička od zločinskih podvigov ekstremistov na eni strani imajo vedno njihovi alter egi na drugi strani. Ideološki spekter je krožne oblike, zato si skrajneži vseh barv pogosto drgnejo zadnjice s tistimi, ki jih baje najbolj sovražijo.

Reuters
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta