Policija o "kraljih cest": So objestni vozniki res tisti v zmogljivejših avtomobilih? Najvišja kazen avtocestne policije do zdaj 16.000 evrov

17.09.2021 11:41
Ceste kljub vse večji ozaveščenosti voznikov vsako leto vzamejo preveč življenj. Bo avtocestna policija prispevala k boljši prometni varnosti?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Da bi državljani med vožnjo v največji meri spoštovali pravila, policisti aktivno delujejo tudi na družbenih omrežjih. Objava o "kraljih cest", kot so jih poimenovali sami, je tako vzbudila precej pozornosti. "Najlažje jih boste opazili v zmogljivejših vozilih na avtocesti, v jutranjih ali popoldanskih konicah. Imajo unikaten način vožnje, ki se ne ozira na ostale udeležence v prometu ... Spretno prehitevajo po desni, po levem pasu poskušajo pred seboj 'izriniti' kolono prepočasnih vozil, varnostna razdalja za njih ne velja, dobro obvladajo tudi 'žmiganje' z lučmi ter slalom med drugimi vozili. Občasno naredijo tudi 'hiter test' pretočnosti reševalnega pasu ali pa preverijo, kako se prehiteva kar po odstavnem pasu. Vedno znova so začudeni, da se jim ostali vozniki takoj ne umaknejo, če vidijo da prihaja on, vsemogočni kralj ceste. Vse bolj pogosto pa kralji ceste naletijo na čudna vozila z modrimi lučkami, ki nekako ne razumejo njihovega načina vožnje," so pred dnevi zapisali na Facebooku in dodali, da za več reda in varnosti zdaj skrbi avtocestna policija. 

[PREPOZNATE KRALJE CEST?] 👑👑Najlažje jih boste opazili v zmogljivejših vozilih🏎 na avtocesti, v jutranjih ali...

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Četrtek, 09. september 2021

Ta deluje dobre tri mesece, a o tem, kako učinkovita je njihova prisotnost v prometu, je za zdaj o podrobnostih še preuranjeno govoriti. "Vsekakor pa je naše opažanje na območju, kjer delujemo (PU Ljubljana in delno PU Kranj), da vozniki vse bolj spoštujejo cestno-prometne predpise. To se izraža pri upoštevanju omejene hitrosti, zmanjšujejo se kršitve tovornih vozil glede prepovedi prehitevanja, (ne)uporabe mobilnih telefonov in drugih dejavnikov, ki bi voznika motili pri vožnji, ter pri vzpostavljanju reševalnega pasu v primeru zastojev," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi. 

Robert Balen

Pri najhujših prekrških policisti še vedno največkrat ugotovijo prekoračitve hitrosti, teh kršitev je bilo doslej 1136. V to kategorijo se uvrščajo tudi vožnja pod vplivoma alkohola, pri tovrstnih voznikih so ugotovili 135 kršitev in vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja, teh primerov je avtocestna policija naštela 40. Še vedno pa je veliko kršitev tudi pri uporabi mobilnega telefona, neuporabi varnostnega pasu, nepravilni strani in smeri vožnje ter nepravilnostih pri prevozu tovora, ki ga prevažajo tovorna vozila.

Policisti so v prej omenjeni objavi na družbenih omrežjih za "kralje cest" označili voznike v zmogljivejših vozilih. Torej ne gre le za stereotip, pač pa drži, da objestno največkrat vozijo tisti z boljšimi avtomobili? Na Generalni policijski upravi odgovarjajo: "Pri delu zaznavamo, da vozniki velikokrat avtocesto uporabijo za testiranje zmogljivosti svojih vozil, kar pa je zelo nevarno in neodgovorno početje. S takim početjem vozniki spravljajo v nevarnost sebe in druge udeležence v cestnem prometu. Naša prioritetna naloga je, da tovrstne voznike zaznamo." 

Robert Balen

Zapis na Facebooku vključuje tudi tiste, ki za prehitevanje izkoriščajo reševalni pas, pa take, ki vozijo s premajhno varnostno razdaljo in slalomirajo med vozili. Na policiji pravijo, da tovrstne prekrške na avtocestah zaznavajo skoraj vsakodnevno, največ jih je v času prometne konice ali ob drugih nepredvidenih dogodkih.

O najvišjih kaznih, ki jih je do zdaj izdala avtocestna policija, pa povedo, da so specializirani tudi za ugotavljanje najhujših prekrškov, ki jih pri svoji vožnji storijo vozniki tovornih vozil. Velikokrat je posledično za njihove prekrške odgovorna tudi pravna oseba, torej podjetje, za katerega opravljajo prevoz tovora. Za tovrstne prekrške so predpisane globe tudi po več tisoč evrov. "Policisti avtocestne policije pa so do sedaj izrekli najvišjo globo kršitelju v višini 16.000 evrov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.