Ponovno zastoj na cesti! So krivi nepazljivi vozniki?

Vsebino omogoča Dars. Vsebino omogoča Dars.
15.03.2019 15:46

Ob upoštevanju prometne signalizacije in pravil varne vožnje bi bilo na cestah bistveno manj nesreč, posledično pa tudi znatno manj zastojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DARS PROMETNI ZASTOJI
Arhiv NaroČnika

Slovenija velja za tranzitno državo, saj jo njena geografska lega postavlja na pot med osrčjem Evrope in bližnjim stikom z vrhom Jadranskega morja. Slabše razvito železniško omrežje pomeni, da so bolj obremenjene ceste, tako z osebnim kot tovornim prometom. Še dodatno obremenitev cestnega omrežja pa predstavljajo sezonski turistični tokovi, ki večpasovne asfaltne površine ob konicah pogosto spremenijo v počasi premikajoče se ali celo stoječe kolone vozil. Te se vijejo v smereh od Avstrije in Italije proti slovenski in hrvaški obali in nazaj ter od Italije proti Madžarski in nazaj. Nastajajo torej zastoji. Razlogov zanje je več, prvenstveno pa nastajajo zaradi človeškega faktorja.

DARS PROMETNI ZASTOJI
Arhiv NaroČnika

(Skoraj) vse imajo v rokah vozniki

Ne le volan, tudi odločitev o tem, kdaj in na kakšno pot se odpraviti, je pogosto v rokah voznika. Kdor se želi izogniti zastojem, lahko to doseže. In sicer tako, da se pozanima o razmerah na cestah in v prometu ter se predvsem pravočasno odpravi na pot. Če pot ni nujna, naj voznik počaka z njo, vsekakor pa naj se na pot ne odpravi v prometni konici. Dober voznik pozna pomen aktivnega načrtovanja poti. Vzame si čas za pripravo potovalnega načrta in razmere na cesti in v prometu jemlje resno. Ter jih upošteva in se jim prilagodi. Danes je to bistveno lažje kot nekoč – ljudje oziroma vozniki smo po zaslugi sodobnih tehnologij bistveno bolje informirani.

Vozniška kultura je (žal) na psu

Že enkratna vožnja v prometni konici med največjima slovenskima mestoma postreže s sliko, na katero Slovenci ne moremo biti ponosni. Prometni kaos osvetli vse pomanjkljivosti slabe prometne kulture. O tej skorajda ni govora, v ospredje stopita nestrpnost in objestnost. A v zastoju smo vsi, nihče ne bo prišel bistveno hitreje do cilja. Z neustreznim obnašanjem v prometu bo rezultat kvečjemu še slabši, zastoji pa daljši.
Recept, kako do cilja priti (privoziti) hitro in varno, se skriva v predvidljivi in kulturni vožnji. Takšni, kot se je vozniki učijo v avtošolah, a kot vse kaže, pozabijo že v prvih urah osamosvajanja za volanom jeklenega konjička.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.