Porazna donosnost portfelja Slovenskega državnega holdinga

Srečko Klapš Srečko Klapš
12.07.2023 12:49

V SDH to pripisujejo slabim rezultatom energetskih družb, saj bi brez stebra energetika dosegli 7,8-odstotno donosnost. Lani skupaj za 190 milijonov evrov dividend

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski državni holding je konec leta 2022 upravljal z lastniškimi deleži kapitalskih naložb v vrednosti 11,2 milijardi evrov.
Jože Suhadolnik

Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi Žiga Debeljak, je objavil letno poročilo za preteklo leto, v katerem so imeli 66 milijonov evrov čistega dobička, predvsem na račun prihodkov od dividend, ki so znašali 60 milijonov evrov. Lani so sicer skupna dividendna izplačila družb iz upravljavskega portfelja SDH skupaj dosegla 190,7 milijona evrov, od česar sta Republika Slovenija in ZPIZ prejela 130,7 milijona, dividendna izplačila pa so za 4,3 odstotka presegla zastavljene načrte (182,8 milijonov EUR).

V primerjavi z letom 2021 je bila precej nižja čista dobičkonosnost lastniškega kapitala (ROE) celotnega portfelja kapitalskih naložb, saj je zaradi slabih rezultatov energetskih družb, kot so zapisali, znašala le 2,8 odstotka. Ostali stebri upravljanja so izkazali boljše rezultate kot v prejšnjem letu, donosnost družb brez stebra energetika (torej družb iz stebrov Promet, Finance ter Gospodarstvo in turizem) je bila 7,4 odstotna.

Skupna knjigovodska vrednost lastniških deležev kapitalskih naložb v upravljanju SDH je konec leta 2022 znašala 11,2 milijardi evrov. SDH je lani izplačala tudi 889 tisoč evrov odškodnin iz denacionalizacije, konec leta je bilo odprtih še 182 denacionalizacijskih zahtevkov.

S pripojitvijo DUTB je SDH pridobil dve novi dejavnosti, in sicer upravljanje terjatev in upravljanje stvarnega premoženja. Poštena vrednost finančnih terjatev, pridobljenih s pripojitvijo, je konec leta 2022 znašala 225,2 milijona evrov, knjigovodska vrednost stvarnega premoženja, ki ga pretežno sestavljajo nepremičnine, pa 106,2 milijona, pri čemer je njihova ocenjena tržna vrednost znašala 161,4 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta