Pošta Slovenije z največjo paketno logistično mrežo v državi pakete dostavi kamorkoli

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
11.09.2023 00:00

Vsak spletni kupec lahko prilagodi dostavo svojim individualnim željam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pošta Slovenije

Največjo paketno logistično mrežo, ki obsega skoraj 1200 prevzemno-oddajnih mest, v teh dneh še širijo, tako da se bodo približali kar okoli 1600 točkam.

Ivana Vrviščar kot članica poslovodstva Pošte Slovenije vodi segment prodaje, marketinga, poštnega omrežja in logistike. Ima več kot dvajset let izkušenj v korporativnih in mednarodnih okoljih različnih industrij, na področju prodaje, marketinga, razvoja in učinkovitosti poslovanja, nabave, distribucije in logistike. 

Ivana Vrviščar
Pošta Slovenije

Koliko prebivalcev Slovenije tedensko/mesečno nakupuje prek spleta? Katere izdelke Slovenci najpogosteje naročamo na spletu?

Tretjina Slovencev nakupuje na spletu vsaj enkrat mesečno. Tistih, ki nakupujejo na spletu vsaj enkrat tedensko, pa je približno petina, izhaja iz raziskave, ki jo vsako leto izvaja IPC (International Post Corporation). Glavnino spletnih nakupov opravijo slovenski kupci v kategorijah elektronika, oblačila in obutev ter zdravje in nega, največ izdelkov iz tujine pa naročajo iz Kitajske, Nemčije in Velike Britanije.

Kakšne pa so naše nakupne navade, povezane s prevzemom pošiljk?

Kar trije od štirih Slovencev izberejo dostavo na dom. Če ob tem dodamo še delež tistih, ki izberejo dostavo na dogovorjeno mesto, ki prav tako pomeni dostavo na varno mesto doma (na primer garaža, lopa, lokacija pod balkonom …), potem je takšnih, ki si želijo dostavo na dom, skupno že kar 90 odstotkov. Dostava na dom je v Sloveniji prva izbira. Seveda pa nam je pomembna prav vsaka stranka, zato bomo v Pošti Slovenije teh dneh po vsej Sloveniji širimo ​tudi mrežo alternativnih mest prevzema pošiljk za stranke, ki si želijo izbrati dostavo v paketomate.

Kar nas razlikuje od spletnih kupcev v tujini, je tudi dejstvo, da nas skoraj polovica raje plača odkupnino paketa ob prevzemu oziroma dostavi. Lani smo tako kar 1600 pismonoš opremili s prenosnimi POS-terminali, da lahko skoraj vsem gospodinjstvom v državi omogočimo varno in priročno plačilo po povzetju.

Katere so po vašem mnenju ključne prednosti dostave s Pošto Slovenije?

Vsak spletni kupec lahko prilagodi dostavo svojim individualnim željam. Načina dostave ne pogojujemo, kot to večinoma počnejo preostali ponudniki. Imamo največjo paketno logistično mrežo, ki obsega skoraj 1200 prevzemno-oddajnih mest, in to mrežo v teh dneh še dodatno širimotako da se bomo približali kar 1600 prevzemnim točkam. Zagotovo je ena izmed prednosti, da dosegamo zavidljivo raven uspešnosti dostave. 99 odstotkov paketov lahko namreč stranke prevzamejo naslednji dan. Zadovoljstvo strank potrjuje tudi naša raziskava med prejemniki paketov, saj jih kar 97 odstotkov izkušnjo dostave ocenjuje kot odlično.

Pošta Slovenije

Pošta Slovenije je dejansko vsak dan v vsakem gospodinjstvu. Koliko dostavljavcev skrbi za to?

Naši dostavljavci so vsak dan na vseh naslovih v Sloveniji, to je več kot 850 tisoč gospodinjstev in podjetij po državi. Z največjim številom svojih dostavljavcev pošiljke dejansko dostavimo kamorkoli. Ponosno lahko rečem, da brez truda in zavzetosti naših odličnih zaposlenih to zagotovo ne bi bilo mogoče. S svojo neutrudnostjo dan za dnem poskrbijo, da so paketi v najkrajšem času v rokah naših strank. Prav osebni stik je vsako leto prav na vrhu seznama najpomembnejših elementov zadovoljstva strank, tudi po naših raziskavah. Saj veste, skoraj vsakdo pozna “svojega poštarja”.

Sodobni hitri življenjski slog narekuje, da si kupci želijo najhitrejšo možno dostavo. Kako se v Pošti Slovenije prilagajate tem trendom? Kaj vse omogočate strankam?

Naše stranke z aplikacijo Pošte Slovenije Moja dostava – moja izbira vedno večkrat uporabijo možnost preusmeritve paketa v zadnjem trenutku. Tudi ko je njihov paket že tako rekoč na poti k njim. Vsak lahko izbere tisto možnost, ki mu v danem trenutku kar najbolj ustreza. Izbiro lokacije dostave tako v celoti prepustimo vsakemu uporabniku posebej, ki lahko izbira med dostavo na domači naslov, na pošto, na delovno mesto, na dogovorjeno mesto, v paketomat, paketnik ali na bencinski servis.

Ob tem v Pošti Slovenije že vrsto leto ponujamo storitev Hitre pošte, ki pomeni dostavo v nekaj urah. Kadar se zelo mudi ali gre za dostavo posebnega, občutljivejšega blaga, vsem strankam, tudi spletnim trgovcem, zagotavljamo tudi izredno hitro dostavo, ki jo merimo v urah, včasih že tudi v minutah. Pošiljke brezplačno prevzamemo na naslovu stranke v 30 minutah in jih vročimo v eni uri na območju Ljubljane, v dveh urah v večjih mestih ter v štirih urah v vseh drugih krajih po državi. Namesto strank opravimo tudi zamudne poti, kot so opravki na uradih, sodiščih, v bankah, agencijah.

Pošta Slovenije

Kako pa vaše storitve odgovarjajo na potrebe spletnih trgovcev? Kako pravzaprav ugotovite, kaj potrebujejo, da jim lahko prilagodite ponudbo storitev?

Z našimi poslovnimi partnerji gradimo dolgoročni odnos, ki temelji na spoštovanju, zanesljivosti in osebnem pristopu. Naša naloga je, da jim pomagamo nadgraditi njihove konkurenčne prednosti in pozitivno prispevati k celoviti izkušnji strank. Pri tem smo zelo uspešni, saj velika večina kupcev oziroma kar 88 odstotkov za dostavo izbere prav Pošto Slovenije, če spletni trgovci omogočajo izbiro dostavne službe že v procesu spletnega nakupa.

Priznani spletni trgovci nam zaupajo in so zelo zadovoljni s kakovostjo naših storitev. Po podatkih in rednih meritvah enega izmed desetih največjih evropskih spletnih trgovcev dosegamo odlične rezultate v dostavi in po mnenju njegovih kupcev eno najvišjih ocen (NPS) med vsemi njihovimi partnerji za dostavo po Evropi.

Vsakemu poslovnemu partnerju so na voljo osebni skrbnik in tehnična podpora, aplikativna podpora za opremo pošiljk in avtomatsko zavarovanje pošiljk do 420 evrov. Zagotavljamo mu brezplačne prevzeme pošiljk, prenos paketov večjih dimenzij do 1000 kg, brezplačno vračilo nevročenih pošiljk in še veliko več.

Zadovoljstvo naših poslovnih partnerjev je za nas izredno pomembno, zato ga redno preverjamo z našimi raziskavami o izvedbi storitev in skrbništva. Ponosni smo na rezultate, ki kažejo, da jih je kar 94 odstotkov ocenilo sodelovanje z nami kot odlično.

Kaj pa v primeru, ko je spletni nakup neustrezen, kaj lahko naredi kupec?

Na pozitivno izkušnjo spletnega nakupovanja vpliva tudi enostavno vračilo neustreznega izdelka. Dejstvo je, da so se nakupovalne navade v zadnjih letih zelo spremenile.

V spletnih trgovinah si stranke pogosto izberejo več artiklov, kot so jih pripravljene obdržati, pri oblačilih tudi več različnih konfekcijskih številk za posamezen kos, ki ga izberejo. Kupljena oblačila in obutev lahko pomerijo tudi v garderobnih kotičkih v več kot 70 poštnih poslovalnicah po Sloveniji ter v primeru neustreznosti izdelka takoj uredijo vračilo. Tako lahko z enim obiskom poštne poslovalnice opravijo vse – istočasno preverijo ustreznost kupljenega izdelka in izvedejo morebitno vračilo spletnemu trgovcu.

Vračila so posledično že neke vrste del spletnega nakupovanja. Po raziskavah je na letni ravni takšnih vračil spletnih nakupov od osem do devet odstotkov. Seveda si kupci želijo enostaven postopek vračila, kar jim omogočamo na več kot 480 poštah in 210 bencinskih servisih Petrola. Za spletne kupce je na voljo enostavna rešitev za vračilo nakupov – Easy return solution. Na paket nalepijo izpolnjeno paketno spremnico za vračilo, ki so jo prejeli od spletnega trgovca, lahko pa jo tudi izpolnijo na spletu, natisnejo in nalepijo na paket. Nato paket oddajo na enem izmed številnih oddajnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.