"Pravo je grobo in mi tudi postajamo grobi." Kakšen bo pravnik bodočnosti, ali sploh bo?

Va
25.10.2024 21:46

Pravniško društvo v Mariboru je v petek zvečer praznovalo 60. obletnico z okroglo mizo o izzivih in priložnostih pravne stroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rajko Knez, Šime Ivanjko, Janja Hojnik, Miha Šošić in Anej M Irgolič (z leve) v debati ob 60. obletnici pravniškega društva.   
Tadej Regent

Predavalnica Pravne fakultete je bila polna, za obletniškim omizjem, ki ga je moderiral Anej M Irgolič, pa pravniki iz Maribora: ustavni sodnik in nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez, pravniški starosta dr. Šime Ivanjko, pred 60 leti soustanovitelj pravniškega društva, za kar se mu je aktualna generacija zahvalila s priznanjem (drugega je dobila Pravna fakulteta UM), dr. Janja Hojnik in dr. Miha Šošić

Kako se je pravo spremenilo v šestih desetletjih, o tem je bil govor. Ko je mariborsko pravniško društvo nastajalo, še ni bilo poplave pravnih mnenj vseh o vsem, danes zna tipsko tožbo napisati umetna inteligenca. Stopnja sprememb je zelo hitra, predvsem zaradi tehnologije. "Mislim, da imamo zaradi tehnologije danes vsi pravniki na svetu podobne probleme," je ocenil odvetnik Šošić. Tehnologija pomaga prek prepisov, elektronskih spisov ..., kot zagovornik v kazenskih zadevah v dobi recimo kriptiranih sporočil pa je Šošić do tehnologije tudi skeptičen. Pravo kot sredstvo urejanja družbenih razmerij tehnologija spreminja, je opozoril in se vprašal, kakšni bodo problemi pravnikov čez 60 let. "Zelo drugačni," mu je jasno.

Vendar pa etična pravila se ne bi smela spreminjati, k temu pravi dr. Šime Ivanjko. Po njegovem bodo pravniki tudi v bodočnosti, a z bistveno višjim nivojem razumevanja človeka, ne samo pravnih pravil. Pravo (prisile) da je treba počlovečiti, prizemljiti, je položil na srce mlajšim generacijam, "ker je grobo, in mi tudi postajamo grobi", je rekel. Ivanjko si predstavlja prihodnjega pravnika kot svetovalca, misleca, novodobnega duhovnika.

Več z okrogle mize v prihodnjih dneh online in v tisku.    

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta