Premier Golob bi rad, da ministrica Tatjana Bobnar sama odstopi, a ta tega ne bo storila

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.12.2022 15:04

Predsednik vlade Robert Golob je po pogovoru z notranjo ministrico Tatjano Bobnar dejal, da imata v marsičem različne poglede. Od v. d. generalnega direktorja policije premier pričakuje pojasnila o morebitnih pritiskih nanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ugibalo se je, kaj bo v sporočilu za javnost, ki ga bo na medije naslovil premier Robert Golob. Nekateri viri so namigovali, da bi premier lahko javnost seznanil tudi z dejstvom, da bo predlagal razrešitev Tatjane Bobnar z mesta notranje ministrice. A iz kabineta predsednika vlade je bilo v javnost poslano naslednje sporočilo: "Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Ugotovila sta, da se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije. Predsednik vlade se je z namenom dodatne razjasnitve obrnil na v. d. generalnega direktorja policije, da do srede, 7. decembra, pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na policijo in njene predstavnike. Predsednik vlade je v. d. generalnega direktorja policije zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oziroma vplivati nanje."

Omenja se tudi novo ime na vrhu ministrstva

Kot smo izvedeli neuradno, bi si premier želel, da ministrica odstopi sama. A Tatjana Bobnar tega ne bo storila, v petek pa je znova poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem bo vztrajala, pa četudi jo to stane ministrskega položaja, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube. Zato se pojavljajo namigi, da bo premier sam predlagal njeno razrešitev. Golob sicer tega namena v sporočilu za javnost ni potrdil, a špekulacije o spremembi na vrhu notranjega ministrstva so vse glasnejše. Omenja se tudi novo ime na vrhu ministrstva za notranje zadeve - gre za Boštjana Šefica, zdaj svetovalca za nacionalno varnost odhajajočemu predsedniku republike Borutu Pahorju

Tatjani Bobnar namreč na sejo vlade v minulih tednih ni uspelo pripeljati imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije, tik pred iztekom polletnega vedejevstva ji je minuli teden uspelo prodreti vsaj s predlogom, da se Lindavu vedejevstvo podaljša za pol leta. Očitek vodstvu notranjega ministrstva in policije, ki naj bi prihajal iz Golobovega kabineta, pa naj bi bil, da policija ni dovolj kadrovsko prečistila policije po mandatu Janeza Janše.

Lindav je sicer minuli petek na vprašanje, če ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, odgovoril: "Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil." Po neuradnih informacijah pa se tudi v aktualni vladi ponavlja zgodba, ko želi politika imeti dovolj močan vpliv na policijo in s tem dostop do informacij, s katerimi razpolagajo v policiji, pravijo viri v policiji in na ministrstvu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta