Prodaja osebnih avtomobilov v Sloveniji še naprej v minusu. Tako utegne biti do konca leta

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.11.2022 05:00

Ugodnejša je le prodaja električnih baterijskih vozil, vendar je njihov tržni delež občutno pod zahodnoevropskim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla Y tudi po desetih mesecih ohranja mesto najbolje prodajanega električnega baterijskega avtomobila pri nas.
Tovarna

Dogajanje na slovenskem avtomobilskem trgu je tudi po desetih mesecih bolj ali manj podobno ali skoraj enako kot na drugih trgih Evropske unije. Nekaj razlik je, toda bistvenih vendarle ne. Največja razlika je pri poslu z električnimi baterijskimi avtomobili. Njihov delež je v zadnjih mesecih na nekaterih zahodnoevropskih trgih že narasel na 12 odstotkov ali celo nekaj čez, pri nas ostaja pod petimi odstotki.

Po statistiki Sekcije uvoznikov osebnih avtomobilov pri Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) je bila oktobra prodaja avtomobilov manjša za visokih 18,6 odstotka. Na letni ravni je padec nekaj skromnejši oziroma točno 15-odstoten, saj je bilo letos pri nas prodanih 40.191 avtomobilov. V tem času so imeli prodajni plus le trgovci oziroma zastopnik japonske Toyote, ki je prodajo v primerjavi z istim lanskim obdobjem povečal za visokih 41,3 odstotka. Bolje je šlo še Oplu (37,3 odstotka več) pa Jeepu, ki je imel 36,8-odstotni plus, in Mercedes-Benzu, kjer je bilo kupcev za 34,3 odstotka več. Vsi drugi so bili v negativnem.

Električni baterijski avtomobili (EBA) so v evropskem trendu, saj okoljska strategija Evropske unije temelji prav na njihovi širitvi oziroma večji prodaji. V letošnjih desetih mesecih se je pri nas zanje odločilo 1842 kupcev. To pomeni, da se počasi približujemo petodstotnemu deležu, kar je sicer bolje kot lani ali predlani, pa vendarle po tej strani zaostajamo za večino držav zahodne Evrope. Po drugi strani smo nekje tam kot večina vzhodno- in srednjeevropskih držav - če je to kakšna tolažba. Tesla Y ostaja najbolje prodajani EBA (202), kar je po svoje presenetljivo, saj to ni avto za prav veliko žepov. Na drugo mesto se je po desetih mesecih prebila električna škoda enyaq iV (159), sledi renault twingo (135), ki tudi v električni verziji nastaja v novomeškem Revozu, med peterico sta še volkswagen ID.4 (123) in dacia spring (119), ki je najcenejši električni baterijski avtomobil na slovenskem trgu. Kaj je treba še omeniti?

Predvsem to, da po letošnjih desetih mesecih renault clio ni več najbolje prodajani slovenski avtomobil - kot je bil dolga leta oziroma desetletje. Prehitela ga je škoda octavia. Težko je reči, zakaj se je to zgodilo, saj sta si clio in octavia cenovno vendarle precej narazen. Je pa znano, da je prodaja francoskih avtomobilov že nekaj časa v rokah novega zastopnika (za to skrbi izraelsko podjetje Taavura).

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta