Protokol za policijski dostop do občutljivih osebnih podatkov vlada sprejela

Kristina Božič
22.04.2020 19:28

Potem ko so nam danes zgodaj popoldan z notranjega ministrstva sporočili, da je protokol, ki bo omogočil policiji izvajati nova pooblastila, še v pripravi, ga je vlada na današnji seji sprejela. Člen zakona, ki policiji daje nova pooblastila, so v ponedeljek opozicijske stranke sicer poslale v ustavno presojo s predlogom, da ustavno sodišče zadrži uveljavitev in učinkovanje novih policijskih pooblastil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V včerajšnji radijski oddaji Studio ob 17.00 je minister za notranje zadeve Aleš Hojs govoril o tem, da bodo policisti in policistke začeli preverjati, ali osebe spoštujejo predpisano jim karanteno zaradi suma okužbe ali potrjene okužbe s koronavirusom. Pri tem je bilo iz povedanega razbrati, da je minister govoril predvsem o nadzoru nad ljudmi, ki bi v Slovenijo vstopili iz tujine z namenom opravljanja dela v državi in bi jim bila odrejena 7-dnevna karantena - k temu, da te ne spoštujejo, pa bi jih lahko silili tudi delodajalec, je omenil notranji minister. 
Zakonska podlaga za policijski nadzor nad zdravstvenimi ukrepi, ki so lahko predpisani vsakemu, ki je okužen s koronavirusom ali obstaja glede okužbe zdravstveno prepoznano tveganje, je sicer v 103. členu zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), ki je stopil v veljavo 11. aprila. Strokovnjaki na področju varovanja osebnih podatkov ob tem opozarjajo, da je policijski nadzor nad ukrepi, ki spadajo pod pristojnost zdravstvene inšpekcije, praviloma nepotreben in neprimeren. Ta ponedeljek pa so 103. člen ZIUZEOP opozicijske stranke Levica, LMŠ, SAB in SD poslale tudi v presojo ustavnosti in zakonitosti, pri čemer so na ustavno sodišče podale tudi predlog za začasno zadržanje uresničevanja tega člena. 
103. člen ZIUZEOP določa v tretjem odstavku, da bo policija lahko dostopala do podatkov o tem, kdo je naš osebni zdravnik, kaj pravi odločba, s katero je bila odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena ter kaj ta zajema - kje se mora posameznik zadrževati, kakšno zaščitno opremo mora nositi in kakšen prevoz lahko uporablja. Te podatke naj bi policija pridobila od nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), a pred tem mora vlada s sklepom sprejeti protokol o izvajanju teh novih policijskih pooblastil med notranjim ministrstvom, ministrstvom za zdravje pod Tomažem Gantarjem in NIJZ, ki ga vodi Ivan Eržen.  
Z notranjega ministrstva so nam zgodaj popoldan odgovorili na vprašanja, ki smo jim jih poslali v ponedeljek, in pojasnili, da protokol še ni sprejet. "Besedilo še pripravljamo. Predvidevamo, da ga bo vlada obravnavala na eni od prihodnjih sej," so zapisali. Potrdili so tudi, da policija novega pooblastila, ki ga ureja tretji odstavek 103. člena ZIUZEOP, "še ne izvaja, ker čaka na sprejetje protokola".
A na današnji 26. dopisni seji je vlada sprejela prav zahtevani protokol. Ta bo stopil v veljavo en dan po objavi v uradnem listu, torej verjetno še ta teden. Vlada je v obvestilu za javnost zapisala, da "policija za zagotavljanje izvajanja odločb in drugih konkretnih aktov, izdanih na podlagi zakona, ki določa nalezljive bolezni, potrebuje osebne podatke, ki jih upravlja NIJZ. Prek svoje kontaktne točke pošlje zahtevo s predpisano vsebino na kontaktno točko NIJZ, ki mora osebne podatke posredovati kontaktni točki Policije najkasneje v dveh urah". Policija naj bi pridobila dodatna pooblastila "zaradi kadrovskih omejitev pristojnega Zdravstvenega inšpektorata". Policija bo morala o ugotovljenih kršitvah obveščati NIJZ, ta pa Policijo o vseh spremembah ali ukinitvah ukrepov.
Sklep vlade govori tudi o zagotavljanju sledljivosti podatkov, ki jih pridobi policija, in o tem da se podatke uniči najkasneje 30 dni po koncu razglasitve epidemije. Vlada ni zapisala in do sedaj njeni akti sicer niso bili usklajeni z uradom informacijske pooblaščenke, ki bdi nad varstvom osebnih podatkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta