(REPORTAŽA) "Marsikdo iz tujine je presenečen, da naši otroci, ki živijo v okolici, hodijo peš in sami v šolo"

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.04.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz dosedanjih izkušenj pri vpisu prve generacije učencev ugotavljajo, da je možnost šolanja otrok v šoli z mednarodnim programom velika prednost pri odločitvi staršev k selitvi v tujino (podravsko regijo) in zaposlitvi v podjetju.
Iz dosedanjih izkušenj pri vpisu prve generacije učencev ugotavljajo, da je možnost šolanja otrok v šoli z mednarodnim programom velika prednost pri odločitvi staršev k selitvi v tujino (podravsko regijo) in zaposlitvi v podjetju.
Igor Napast
Iz Katalonije, Madžarske, Ukrajine, Rusije, Kitajske ... prihajajo učenci programa mednarodne šole v Mariboru. Kaj jih je pripeljalo v Slovenijo, kakšen je pouk in s kakšnimi izzivi se srečujejo?

Iz vsebine:

- V razredu skupaj sedijo otroci iz Rusije in Ukrajine.

- "Nekateri, ko pridejo, znajo le svoj jezik, niti angleškega, kaj šele slovenskega. Tisti, ki prihajajo iz kulturno oziroma jezikovno podobnih okolij, kot recimo Ukrajinci, Rusi, se hitreje naučijo tudi slovenščino, angleščina pa, sploh pri mlajših učencih, ko so res obkroženi z jezikom cel dan, ni problem, zelo hitro se je naučijo."

- "Podatki so na spletu in do njih dostopamo v sekundi, ampak kaj z njimi narediti, kako jih kritično presojati, kje jih varno poiskati, katere informacije so sploh relevantne ... To želimo naučiti otroke."

- "Slovenski jezik je težji kot katerikoli jezik, ki sem se ga doslej učil. Rad bi študiral v tujini, zato se moram dobro naučiti angleško in nemško."

- "Sprašujejo nas, kje je dober ali slab del mesta za nastanitev. Zelo so začudeni, ko jim povem, da slabega dela mesta ni, da je Maribor varno mesto, da se jim ni treba bati. Naslednje leto bi svoja otroka rada vpisala družina iz Teksasa, pa jim ni jasno, zakaj nimamo pri nas vse zaklenjeno in rešetk na vratih, ker da je pri njih za varnost šole zelo poskrbljeno. Marsikdo je tudi presenečen, da pri nas otroci, ki živijo v okolici, hodijo peš in sami v šolo."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta