Reševanje podjetja: Odločilni dnevi za Mariborsko livarno

Srečko Klapš Srečko Klapš
14.02.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Lešnik (Sindikat Podravja), Lidija Jerkič (ZSSS), prvi mož MLM Davor Šenija, gospodarski minister Matjaž Han in Robert Tajhman (SKEI) septembra lani ob prvem poizkusu iskanja rešitev za 360 delovnih mest v Melju. 
Igor Napast

Potem ko je pretekli torek odstopila uprava Mariborske livarne Maribor (MLM) - Davor Šenija, predsednik, in Samo Iršič, član uprave -, ta družba, ki še zaposluje 361 ljudi, nevarno drsi v plačilno nesposobnost. Neuradno naj bi uprava odstopila, ker nikakor ni mogla najti skupnega jezika s 100-odstotnim lastnikom Slovenskim državnim holdingom (SDH) glede reševanja podjetja. Kot kaže, sta realni možnosti samo dve, vstop strateškega partnerja, ki bi poleg prevzema dolga zagotovil tudi likvidnost za nadaljnje poslovanje, ali možnost, da bi MLM svoj dolg do državnega lastnika poravnala z nepremičninami in jih za nadaljevanje poslovanja nato najela.

V SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak (za MLM, ki jo je SDH podedoval od nekdanje Družbe za upravljanje terjatev, je odgovoren Matej Pirc), nad to potezo niso navdušeni. Potem ko so upravljavci premoženja države že lani jeseni javnosti sporočili, da so izčrpali vse možnost pomoči in tako rekoč dvignili roke nad MLM, so po intervenciji gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je z državnim sekretarjem Mariborčanom Matevžem Frangežem livarno v Melju obiskal dvakrat, konec novembra lani še v tretje poizkusili najti strateškega partnerja.

Ker je Mariborska livarna Maribor, ki ima tovarno v Melju, v hudi finančni stiski, je poslovodstvo sedmino delavcev poslalo domov.
Andrej Petelinšek

 

Pišljar po Vinagu še v MLM?

Neuradno naj bi nezavezujočo ponudbo oddalo le eno slovensko podjetje, po naših informacijah gre za Metalko Commerce. Ta sodi v poslovno omrežje Marjana Pišljarja, ki ima v Mariboru že v lasti Vinag. Pred morebitno oddajo zavezujoče ponudbe naj bi si proizvodnjo ta teden tudi že ogledali. Na vprašanje Večera, kakšni so njihovi načrti in ali bodo v Metalki Commerce, ki jo vodi Franc Ziherl, oddali zavezujočo ponudbo, pa niso odgovorili. Vprašanje je, ali so pripravljeni zadovoljiti SDH, ki je v tokratnem prodajnem postopku bolj natančno opredelila finančna pričakovanja. Ta so: odkup nepremičnine na lokaciji v Melju za 10,9 milijona evrov, zagotovitev najmanj 5 milijonov evrov (2 milijona dokapitalizacije in 3 milijone evrov posojila) za dodatno likvidnost ali 10-letni najem nepremičnine po ceni 1,1 milijona evrov letno. 

Po naših zanesljivih informacijah pa to v zadnjih mesecih ni bil edini interesent. Oktobra lani naj bi pismo o nameri oziroma nezavezujočo ponudbo na SDH poslalo indijsko podjetje Shree Ved Industries, ki naj bi pokrilo dolg MLM do SDH (okoli 13 milijonov evrov) in zagotovilo pet milijonov evrov likvidnostnega posojila. Decembra pa naj bi prispelo še pismo o nameri romunskega podjetja, ki je bilo prav tako pripravljeno zagotoviti pet milijonov evrov likvidnosti in poplačilo obveznosti MLM v enem letu po zaključku morebitnega prevzema.  

V SDH na vprašanji, do kdaj mora slovensko podjetje, ki se neuradno omenja, oddati zavezujočo ponudbo, s čimer bi se uvrstilo v drugi krog prodajnega postopka, in ali so odgovorili na omenjeni pismi o nameri, odgovarjajo: "Potrdimo lahko, da so se za nakup Mariborske livarne pojavili posamezni interesenti. SDH vsak izražen interes za nakup MLM skrbno prouči in tudi na podlagi dialoga s ponudniki presodi, ali so izpolnjeni minimalni pogoji za morebitno izvedbo postopka prodaje. Podrobnosti ne moremo razkrivati, saj smo dolžni varovati vse podatke, dejstva in okoliščine o posamezni družbi s kapitalsko naložbo države, k čemur nas zavezuje zakonodaja."  

 

Predlani z okoli štiri milijoni evrov izgube

 

Medtem je Mariborska livarna v začetku februarja objavila poročilo za poslovno leto 2022, ki izkazuje okoli 44 milijonov evrov prihodkov in 3,9 milijona evrov izgube. O njem ter razrešnici upravi in nadzornemu svetu bodo delničarji odločali na skupščini ta petek. Ob tem je revizor BDO dal mnenje s pridržkom in tudi opozorilo o pomembni negotovosti v zvezi z delujočim podjetjem. Prvi mož MLM Davor Šenija je v letno poročilo zapisal, da bi vstop strateškega lastnika pozitivno vplival na poslovanje, in v imenu uprave ocenil, da bo družba MLM vseeno sposobna naslednjih dvanajst mesecev nadaljevati kot delujoče podjetje. Uprava je za leto 2024 sicer napovedala za okoli 9 milijonov evrov novih poslov in ocenila prihodke na 52 milijonov evrov.

Zadnji dogodki pa so načeli tudi zaupanje nekaterih kupcev in dobaviteljev, saj naj bi PSA (Renault) že selil naročila drugemu dobavitelju, brez obratnega kapitala pa bodo težko pravočasno izvedli naročila za Volvo in Scanio.  

Mariborska livarna bo letos na lokaciji v Melju ob Dravi, ki vzbuja nepremičninske apetite, proslavila sto let obstoja.
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta