S prireditve Bob leta 2021: Bomo postali dežela na "izi" strani Alp?

Branka Bezjak Branka Bezjak
30.01.2022 20:00

Po letu premora je bila tradicionalna, že 23. prireditev Bob leta znova v dvorani SNG Maribor in v živo na TV Slovenija z novo bero pronicljivih misli, zavitih v humor. Kako je bilo v na pol polni dvorani? Kako se je predsednik države odzval na bodice voditelja Jurija Drevenška in kako mariborski župan?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jurij Drevenšek je odlično opravil svoj nastop in navdušil gledalce v dvorani in pred televizijskimi zasloni.

Sašo Bizjak

Bravo, Jurij, bravo, ekipa, bravo, Večer, so obiskovalci po sobotni prireditvi Bob leta 2021 v SNG Maribor delili čestitke. Že to, da smo lahko ta večer satire, uro in pol šaljivega ter tudi resnega komentarja razmer v družbi, znova spremljali v živo v dvorani, je razlog za veselje, je bilo pravzaprav enotno mnenje prisotnih. Tudi tokrat so dogodek sicer delno ukrojile razmere, ukrepi, zaradi katerih ni bilo druženja, tradicionalnega rezanja torte, tudi dvorana je lahko bila le na pol polna. A jo je prav tako zapolnil aplavz, enako navdušenje kakor leta poprej nad pronicljivim scenarijem, ki ga je spisal Jure Karas, mojstrsko pa izvedel sedaj že veteran Boba Jurij Drevenšek. Voditelja so skozi večer spremljali še vokalna skupina Bassless, z glasbenimi vložki pa ga dopolnili pevka Amaya s pianistom Markom Črnčecem in skupina Alo!Stari.

Maribor - Bob Leta 2021 - Večer - družabna - nominiranci od desne: Jure naglič, Tone Tonči Kregar, Renata Jakob Roban, Mateja Ratej in Boris Kajdinjak - -

Sašo Bizjak

Bil je večer odmika, drugačnega pogleda na "močvirje", v katerem smo zadnji dve leti. "Ne vem, ali je stavek Ljubo doma, kdor ga ima pregovor ali grožnja? Na to bomo pogledali širše, bolj na široko. Tako, kakor bi morali Milanu Kreku ukrojiti zaščitno masko," je začel Drevenšek. Nato pa nadaljeval z reflektiranjem današnje stvarnosti, pri čemer so bile iztočnice izjave finalistov izbora. Na humoren način se je tako dotaknil vrednot, tega, kako rangiramo določene poklice, pa (ne)enotnosti v družbi, mednarodnih teženj naše države, odnosa do okolja in do soljudi, do kulture, spregovoril o tem, da ves čas hitimo, na tapeti so bili seveda tudi politiki.

Borut Pahor, Saša Arsenovic in Jurij Drevenšek 

Sašo Bizjak

"Odlično, krasno ste to izpeljali. Pa saj materiala vam ne zmanjka," je voditelju po zaključku čestital tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je med prireditvijo vidno zabaval. "Satira v prireditvi je bila duhovita, ni bila žaljiva, bodice so bile v oklepajih," je za Večer ocenil Pahor in pritrdil, da zna tudi na svoj račun sprejeti kakšno. "Raje se šalimo, kot da se žalimo, je moje znano geslo. Tako žalitev kakor šalo bom prenesel, toda raje živim z duhovitimi bodicami. Po 32 letih se počasi poslavljam iz politike in moram reči, da je bilo ob vstopu vanjo duhovitosti, samoironije veliko več, kot je je sedaj." Vseh deset izbranih misli vsaka po svoje odraža sentiment današnjega časa, še meni Pahor.

Bob leta 2021

Sašo Bizjak

O zmagovalni izjavi Leva Krefta, da "danes nismo v položaju, da bi bilo treba varovati predstavnike ljudstva pred ljudstvom, ampak bi bilo treba varovati ljudstvo pred njegovimi predstavniki," pa je dejal, da je "izjava nekoliko pretirana, kakor so običajno vidne izjave, ampak je v njej tudi kanček resnice. Odraža stanje duha, kar se ne sme podcenjevati."

Maribor - Bob Leta 2021 - Večer - Maja Keuc - -

Sašo Bizjak

Ob Pahorju so bili na prireditvi iz vrst politikov še nekateri sedanji in bivši poslanci, manjkal ni niti mariborski župan Saša Arsenovič. Zanj je bil to dogodek "nad pričakovanji". "Po dveh letih je bilo sproščujoče biti spet tukaj in mislim, da je bilo že to povsem dovolj," je dodal. Izjava, za katero so bralci in bralke Večera namenili največ glasov, pa po njegovem mnenju daje v volilnem letu politikom misliti.

Maribor - Bob Leta 2021 - Večer - Matija Stepišnik - -

Sašo Bizjak

Da je pomembno braniti pravico do smeha, satire in pomen neposrednih misli v času epidemije, je v svojem govoru izpostavil tudi odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik: "To je tudi čas za aktivno držo, za stavke in povedi brez olepševanj, za jasne opredelitve in kritiko, ko je potrebna. Da bomo po epidemiji boljši, molk ni izbira. Treba je vstopati v javni prostor, govoriti, kar narekuje slogan tradicionalne Večerove akcije, reči bobu bob." Tokrat zmagovalcu ni mogel v živo izročiti priznanja, ker se prireditve ni mogel udeležiti. Se je pa Lev Kreft tako zahvalil v videu: "Po poklicu sem učitelj. To pomeni, da govorim 45 minut, zajamem sapo in govorim naprej in govorim še in še. Če mi pri tem uspe, da kaj povem, sem zadovoljen sam s seboj. Kadar pa mi to priznajo drugi, sem jim hvaležen in ponosen. Hvaležen, ker je vedno prijetno biti pohvaljen, ponosen pa zato, ker so mi to priznanje dodeli ljudje, ki berejo časopis. To pa so ljudje, ki vedo, za kaj gre."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta