Šesta žrtev covida-19 v Sloveniji, zakon za blažitev posledic epidemije bi lahko DZ sprejel sredi prihodnjega tedna

A.L., M.R., STA
26.03.2020 06:51

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je v Sloveniji 562 okužb s koronavirusom. Slovenska vlada je za zajezitev širjenja okužbe sprejela številne ukrepe. Z nekaj izjemami velja tudi prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

23.10

Zorčič: Zakon za blažitev posledic epidemije bi DZ lahko sprejel sredi prihodnjega tedna

Če bo vlada na petkovi seji potrdila krovni zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalcem zaradi posledic epidemije, predsednik DZ Igor Zorčič računa, da bi ga lahko sprejeli na izredni seji sredi prihodnjega tedna. Skrajšanje roka za razglasitev zakona pa bi bilo tudi po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ tvegano, je Zorčič povedal za TV Slovenija.
Zorčič je spomnil, da lahko začne krovni zakon za blažitev posledic epidemije v skladu s poslovniškimi in zakonskimi roki veljati osem dni po sprejetju v DZ. Po njegovih besedah pa se postavlja vprašanje, ali je pri nekaterih zakonih ta rok mogoče skrajšati. Spomnil je, da zakon po sprejemu v DZ čaka še na možnost morebitnega veta DS ali referendumske zahteve.
21.40

Janša zdravnikom: Delamo vse, kar je v človeških močeh, da vam zagotovimo zaščitno opremo

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na opozorila zdravnikov glede varovalne opreme na Twitterju danes zatrdil, da delajo vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zanje zagotovijo. "Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer," je pojasnil.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1243250743072763905{/twitter}
S tem se je danes odzval na sredin tvit Mladih zdravnikov Slovenije, v katerem opozarjajo, da zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije novega koronavirusa. "Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov," so navedli. V sredo so sicer zdravniške organizacije vlado skupaj pozvale, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo.
19.35

Iz Španije se bo vrnilo 50 Slovencev

Nocoj se bo iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že ponoči pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage, so pojasnili na MZZ. Na posebnem humanitarnem letu iz Madrida v Ljubljano bo 50 potnikov. Gre za slovenske državljane in peščico avstrijskih. Po poročanju TV Slovenija bo med njimi tudi košarkar Zoran Dragić. Vsi bodo morali v 14-dnevno karanteno.
Napovedujejo tudi možnost evakuacijskega leta iz finske prestolnice Helsinki. Načrtujejo ga v naslednjem tednu, v obdobju med ponedeljkom in sredo. Veleposlaništvo v Brasilii pa medtem ureja vse potrebno za vračanje zainteresiranih slovenskih državljanov iz Ekvadorja v Srednji Ameriki. Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še v petek možen direktni let iz Pariza v Zagreb. Več -> TUKAJ.
{twitter}https://twitter.com/MZZRS/status/1243227315561279488{/twitter}
18.25

V Kanalu ob Soči opozarjajo na izpostavljenost azbestnih bolnikov koronavirusu

Krajani občine Kanal ob Soči, združeni v društvo Eko Anhovo in dolina Soče, so zaskrbljeni zaradi epidemije novega koronavirusa, saj imajo veliko azbestnih bolnikov, ki so rizična skupina. V tej luči jih posebej skrbi nadaljnje delovanje Salonita Anhovo, ki prejema pošiljke iz Italije.
"Kljub ostrim omejitvam, ki veljajo za prebivalstvo, za gibanje, za vstope v državo, pa cementarna-sosežigalnica Salonit Anhovo, kjer so zaposleni naši sokrajani, še naprej sprejema pošiljke sekundarnih goriv oziroma odpadkov iz Italije, kjer so razmere zaradi virusa izjemno zaostrene," so izpostavili v društvu.
18.00

Agencija za zavarovalni nadzor: Zavarovalnice stabilne, tveganj za potrošnike ni

Finančna stabilnost zavarovalnic je tudi v času izjemnih okoliščin zaradi epidemije novega koronavirusa ustrezna, so danes sporočili iz Agencije za zavarovalni nadzor. Prav tako ni dodatnih tveganj za kritje škode in škodnih dogodkov za potrošnike, so zatrdili. V agenciji so v sporočilu za javnost ocenili, da so dosedanji ukrepi, ki jih je odredila država, v zavarovalniškem sektorju primerno sprejeti in uveljavljeni.
17.45

Pred izplačilom pokojnin vnovični pozivi upokojencem k le nujnim obiskom bank in pošt

Banke in hranilnice pozivajo upokojence, da v torek, ko bodo na račune nakazane pokojnine, obiščejo poslovalnice le v nujnem primeru. Upokojenci, ki imajo bančno kartico, naj dvig raje opravijo na bankomatu. Pošta Slovenija pa jih obvešča tudi o nekoliko prilagojenem načinu izplačila pokojnin v dostavi na njihovih domovih.

Okužba do danes potrjena pri 562 ljudeh

Do danes do polnoči je bila v Sloveniji okužba potrjena pri 562 ljudeh. To pomeni, da je potrjenih 36 okužbe več kot včeraj. Skupno so do zdaj opravili 17.294 testiranj, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1243186398481481728{/twitter}
Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi, je sporočila vlada. Na vladi so z današnjim dnem poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije do danes. Presečna ura zajema podatkov je tako polnoč preteklega dane, dnevno objavljeni podatki pa odražajo stanje preteklega dne.
Do 25. marca do polnoči je bilo opravljenih 17.294 testiranj, od tega je bilo 577 pozitivnih testov. "Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, gre za 562 oseb. Pri štirinajstih osebah je bil test ponovljen, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini," so navedli. Vsaj en primer okužbe je bil potrjen v 115 občinah oziroma 54 odstotkih vseh slovenskih občin, več kot dva primera okužbe pa sta bila potrjena v 68 občinah, so navedli na NIJZ.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji
Twitter/vladars

Podjetje, ki letno ustvari manj kot milijon evrov prihodkov, naj bi dobilo večmilijonski posel za dobavo mask

Državni sekretar ministrstva za gospodarstvo Aleš Cantarutti na današnji redni novinarski konferenci vlade ni imel podatka o pogodbi, ki naj bi jo po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si 20. marca podpisala direktor hoškega podjetja MD Global Logistics Matjaž Dolenec in direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek. Pogodba naj bi bila vredna okoli 10 milijonov evrov. Več -> TUKAJ.
15.35

Šesta žrtev covid-19 v Sloveniji

Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, tudi dva oskrbovanca metliškega doma.
15.15

V UKC Ljubljana 41 pacientov, enajst jih je v intenzivni enoti

Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana se zdravi 41 bolnikov, od tega jih je enajst v enoti intenzivne terapije. "Eden od bolnikov v int. ter. je bil že ekstubiran in ne potrebuje ventilacije – to je izredno dobra novica, ki smo jo komaj čakali," je dejala zdravnica Tatjana Lejko Zupanc.
{embed_youtube}https://youtu.be/z4q0JkhhOfk{/embed_youtube}
14.55

(VIDEO) Slovenski zdravnik pojasni: Prve dni smo bolni, šesti dan se pojavi težko dihanje, deveti ali deseti dan poslabšanje

UKC Ljubljana je na svojem YouTube kanalu objavil posnetek, na katerem primarij mag. Matjaž Turel, specialist internist pulomolog odgovoril na nekaj pomembnih vprašanj o tem, kaj pomeni COVID19 za vaša pljuča. Pojasnjuje, kako COVID19 prodre v dihala, kaj pomeni napredovanje v spodnja dihala ter kje in s katerimi zdravili se ga skuša ustaviti. Več -> TUKAJ.
14.50

Stanje v UKC Maribor

V UKC Maribor je skupno hospitaliziranih 19 pacientov, od tega so 4 pacienti intubirani priklopljeni na respiratorje in so v intenzivni enoti. Trenutno je 66 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov) – gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1243177424193556480{/twitter}
"Pacienti naj ne obiskujejo UKC Maribor razen v primeru nujnih zdravstvenih storitev. O novih terminih bodo pacienti s strani UKC Maribor pravočasno obveščeni. Dodajamo, da je zaradi možnosti prenosa okužbe prepovedano prinašanje stvari (hrana, pijača, osebne stvari…) hospitaliziranim bolnikom. Sicer še vedno velja splošna prepoved obiskov na vseh oddelkih UKC Maribor," še sporočajo iz UKC Maribor.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Domača maska ne omogoča takšne zaščite kot kirurška, a lahko znatno zmanjša možnost okužbe

Ker povpraševanje po zaščitni opremi presega ponudbo, se vzpostavlja tudi domača proizvodnja, med drugim izdelujejo tudi pralne maske. Pralna ali tudi doma narejena maska ne omogoča takšne zaščite kot kirurška, lahko pa znatno zmanjša možnost okužbe, je na današnji novinarski konferenci izpostavil uradni govorec vlade Jelko Kacin.​ Več -> TUKAJ.
13.50

Maribor: Številke, kam se obrniti

Iz zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor vljudno prosijo, da se občani zaradi izjemne zasedenosti telefonskih linij obračajo na telefonsko številko 02/228 62 00 izključno in samo v primeru akutnega zdravstvenega stanja ter za izdajo receptov, napotnic in medicinsko tehničnih pripomočkov.
Za splošne informacije o načinu delovanja Zdravstvenega doma Maribor je na voljo spletna stran Zavoda, za informacije o koronavirusu pa telefonska številka 080 14 04. V primeru klica iz tujine je na voljo telefonska številka +386 1 478 7550.
13.40

Štirje predsedniki na izrednem vrhu o učinkovitem, a demokratičnem ukrepanju

Predsedniki republike, DZ, vlade in DS so po današnjem izrednem vrhu izpostavili, da je treba ob epidemiji novega koronavirusa ukrepati učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. "Kot bomo preživeli krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril predsednik republike Borut Pahor.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1243146105858162688{/twitter}
Kot je dejal Pahor, so danes želeli ugotoviti, ali je treba kaj prilagoditi, da bi bile vse odločitve lahko sprejete hitro in v skladu z ustavo in zakoni. Po njegovih besedah je "izjemnega pomena, da to krizo, zdravstveno in socialno rešujemo po demokratični poti, da se spoštujejo vsi standardi," je dejal.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1243140269396176896{/twitter}
Vlada po njegovih besedah dela dobro, v pravo smer, predsedniki pa so ugotovili tudi, da je splošna atmosfera v politiki ugodna, da politika razume resnost razmer in da različnost stališč usklajujejo tako, da ne bi hromili učinkovitosti ukrepov. Več -> TUKAJ.
13.35

Stanje v celjski bolnišnici

V celjski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 9 oseb, okuženih s koronavirusom, ena oseba je trenutno priključena na respirator na intenzivni enoti. 
13.30

Svetina: Hvala zdravstvenim delavcem in vsem, ki spoštujete navodila

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je na družbenih omrežjih zahvalil vsem, ki spoštujejo navodila pristojnih institucij glede omejevanja širjenja okužb. Obenem je spomnil tudi na trud zdravstvenih delavcev in drugih, ki oskrbujejo z vsem, kar je potrebno v teh trenutkih.
"Bolezen covid-19 nas ne bo porazila, gotovo pa je, da nas bo preobrazila v še bolj sočutne ljudi, ki tudi takrat, ko nas ne ganejo situacije, v kateri smo danes, ali medijsko odmevne zgodbe, znamo stopiti skupaj. Ki sodelujemo in se povezujemo," je zapisal.
Zahvalil se je vsem, ki ostajajo doma in tako prispevajo k temu, "da bomo lahko čim prej zaživeli, kot si vsi želimo".
"Da si bomo lahko segli v roke in se objeli. Hvala vsem zdravstvenim delavcem, ki z nadčloveškimi napori skrbite za naše zdravje ter vsem tistim posameznicam in posameznikom, ki nas oskrbujete z vsem, kar v tem trenutku potrebujemo. Naj vsem nam zdravje dobro služi," je še zapisal Svetina.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Vračanje Slovencev iz tujine se nadaljuje

Nocoj se bo iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že ponoči pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage, so pojasnili na MZZ.

Fotografija je simbolična.
Reuters

Tudi v SAZU sodelujejo pri obvladovanju pandemije

V obvladovanje pandemije novega koronavirusa se vključuje tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Med drugim so prek akademijskega sveta za razvoj vzpostavili komunikacijo s Kitajsko in odprli eno od poti za pridobitev nujno potrebne zaščitne in zdravstvene opreme. Vse državljane na SAZU pozivajo, da spoštujejo ukrepe odločevalcev.
Kot so navedli v izjavi, je pandemija bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, Slovenijo in svet nepričakovano potisnila v krizo, ki je nismo doživeli že več generacij. "Način življenja, kot smo ga bili vajeni, se je v trenutku spremenil. Soočeni smo z globalno zdravstveno krizo, ki se spreminja tudi v gospodarsko in socialno obenem. V vseh njenih razsežnostih bo prizadela tudi Slovenijo in njene državljane," so zapisali.
12.20

Romi opozarjajo na grožnjo koronavirusa v naseljih brez pitne vode in na težave pri šolanju

 V Forumu romskih svetnikov Slovenije opozarjajo na grožnjo, ki jo koronavirus predstavlja v naseljih brez pitne vode. Na vlado in občine so poslali poziv in pričakujejo čimprejšnjo rešitev v obliki cistern s pitno vodo. Prav tako opažajo težave, ki jih imajo nekateri romski učenci predvsem iz jugovzhodne Slovenije pri šolanju na daljavo.
Kot so v forumu zapisali v pozivu, tako kot za vsak problem, ki doleti prebivalce v Sloveniji, tudi za to epidemijo velja, da lahko še bolj prizadene romsko skupnost, saj se ta vedno znova sooča s hudimi težavami na področju bivalnih pogojev. "Ta problem je v celoti še toliko bolj eskaliral prav v času te epidemije, ko veljajo strogi ukrepi, namenjeni omejevanju socialnih stikov, in ko se pripadniki romske skupnosti zadržujejo predvsem doma, brez ustreznih pogojev za bivanje, in kar je najpomembnejše, ostajajo brez pitne vode v posameznih naseljih," so opozorili.
11.55

V šmarskem domu upokojencev okuženih že 32 stanovalcev

Iz šmarske občine s sporočili, da število okuženih v tamkajšnjem domu upokojencev še vedno narašča. Okužba s koronavirusno boleznijo je trenutno potrjena pri 32 stanovalcih, od včeraj je število naraslo za 6. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, trenutno je okuženih 6 stanovalcev. 3 stanovalce so včeraj hospitalizirali. Več -> TUKAJ.
11.50

V boju s koronavirusom pomembno tudi prezračevanje prostorov

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes objavil navodila za prezračevanje prostorov v času širjenja novega koronavirusa. Prezračevanje z največjim možnim pretokom zraka je namreč v prizadevanjih za omejitev širjenja pomembno. V NIJZ ob tem opozarjajo, da obstaja možnost prenosa virusa tudi preko sistemov za mehansko prezračevanje.
11.30

Zaščitne opreme je za zdaj dovolj

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je sporočil, da je zalog zaščitne opreme v vojaškem skladišču v Rojah trenutno dovolj, po dostavi zaščitnih mask s Češke, so danes v Uradu Republike Slovenije za zaščito in reševanje dobavili 500 pralnih mask, pa več kot 100 zaščitnih plaščev in druge opreme. Pričakujejo, da bo od začetka aprila vsak dan naprej na voljo novih 10.000 zaščitnih mask, ki jih proizvaja slovensko podjetje Prevent-Deloza.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1243129282664243200{/twitter}
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite je sporočil, da so po prejetju dodatnega materiala nekoliko "zadihali". Po njegovih besedah je trenutno na voljo 7500 zaščitnih kombinezonov, mask, primernih za zdravstvo, je trenutno 26.000, kirurških mask je na zalogi 790 tisoč. Na voljo je tudi sedem milijonov rokavic. "Če bo poraba takšna, kot je bila v preteklem tednu, je zalog dovolj za naslednji teden," je pojasnil Šestan.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1243127625188507649{/twitter}
11.15

V trboveljski bolnišnici eden izmed zaposlenih okužen s koronavirusom

V trboveljski bolnišnici je s koronavirusom okužen eden od članov zdravstvenega osebja. Čez vikend je dobil vse simptome novega koronavirusa, zato se je v nedeljo testiral in test je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe z namenom preprečevanja nadaljnje okužbe, je danes povedala direktorica bolnišnice Romana Martinčič.
Dejala je tudi, da so v 14-dnevno samoizolacijo v ponedeljek poslali dve zaposleni, ki sta bili v tesnejšem stiku z okuženim.
Na vprašanje, ali je trboveljska bolnišnica pripravljena na zdravljenje bolnikov s covidom-19, je Martinčičeva odgovorila, da so v ta namen pripravili en oddelek s 16 posteljami in vso potrebno opremo, prav tako imajo pripravljene tudi postelje na intenzivnem oddelku.
11.10

Kacin: "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija"

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da smo Slovenci z upoštevanjem ukrepov preprečili (pre)hitro širjenje koronavirusa, kakršnemu so bili priča v številnih državah po svetu. Kot pravi, je dobra novica tudi, da je vlada hitro sprejela ukrepe, v pripravi je tudi nekaj novih. "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija," je dejal.
10.20

Prvi oboleli za covid-19 odpuščeni iz bolnišnice

Predsednik vlade Janez Janša je preko Facebooka sporočil, da so prvi oboleli za covid-19 odpuščeni iz bolnišnice. "En bolnik, ki je bil na umetnih pljučih (ventilatorju), danes te pomoči pri dihanju ne potrebuje več. Hvala zdravniki, medicinke sestre. Zmoremo, če bomo uspeli dovolj upočasniti širjenje virusa," je zapisal.
{facebookpost}https://www.facebook.com/janezjansaSDS/posts/10159460882663572{/facebookpost}
10.00

Nov konvoj s srbskimi državljani davi krenil na pot proti Srbiji

Konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je danes okoli 8. ure s policijskim spremstvom krenil na pot proti Srbiji. Za danes še kakšen dodaten odhod srbskih državljanov iz Slovenije, kjer so obtičali zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa, ni predviden. 

Robert Balen

V Slovenijo iz Kitajske prihajajo testi za novi koronavirus

Kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske, sta v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljali še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi Slovenijo.
Kot so pri agenciji Odmev zapisali v sporočilu za javnost, so testi že na poti v Slovenijo, kjer jih bo sprejela slovenska civilna zaščita.
Že v petek je slovenska civilna zaščita v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirali fundacija kitajskega spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja, tudi s sodelovanjem Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze in Majevega prijatelja.
8.10

V zavetiščih za živali dobro poskrbljeno, ni pa obiskov

Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so s ciljem preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom zaprla svoja vrata, a to ne pomeni, da so živali ostale same. Pristojni zagotavljajo, da je za živali dobro poskrbljeno tudi v teh dneh, le obiskov ne morejo sprejemati. Eno redkih zavetišč, kjer so še možne posvojitve, je ljubljansko.
"Skrbniki in veterinarka smo normalno v službi. Živali se vsak dan ureja, torej zanje je poskrbljeno enako kot pred epidemijo. Ni pa vstopa za zunanje obiskovalce, torej ni možnih ogledov in sprehajanja živali, prav tako ni prostovoljcev, vse delamo sami," je  povedala Katja Ferlič iz mariborskega zavetišča za živali.
Najdene živali še vedno sprejemajo in jih nato posredujejo lastnikom, zaenkrat pa so ustavili posvojitve. Kakšnega povečanja števila zapuščenih živali v teh dneh ne opažajo, zato lahko za vse dobro poskrbijo. Tudi hrane imajo zaenkrat dovolj. "Čez zimo je bilo veliko donacij, zato zaenkrat s tem ni težav," je še povedala Ferličeva.
8.00

Uvedeni ukrepi pred vrhuncem sezone močno omejili prodajo sadik rož in vrtnin

Vrtnarije pred spomladanskim vrhuncem sezone opozarjajo, da zaradi uvedenih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa večinoma ne morejo prodajati sadik rož, pa tudi vrtnin ne. Na OZS si že prizadevajo, da bi v dogovorih z vlado zanje našli rešitve. Močno je okrnjena tudi prodaja orhidej podjetja Ocean Orchids.
"Vlada je z odredbo med drugim prepovedala tudi prodajo rezanega cvetja, rož, sadik in podobnega. Vrtnarije pa opozarjajo, da je zdaj sezona tovrstne prodaje in da imajo polne rastlinjake rož," je povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Dodal je, da je zbornica na to že opozorila ministrstvo za gospodarstvo in napovedal, da bo v zvezi s tem poklical tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.
7.25

Zaščitne maske za večkratno uporabo iz Kungote: "Da zaščitimo tiste, ki nosijo največje breme"

Podjetje BTT Tekstil iz Zgornje Kungote je za potrebe zagotavljanja zaščitne opreme začelo izdelovati in prodajati zaščitne maske za večkratno uporabo. "Ko se je začelo zaostrovanje s koronavirusom v Sloveniji, smo uporabili naše že obstoječe znanje o materialih in ga smiselno uporabili pri izdelku, ki ga je naša domovina potrebovala čez noč. Moramo se zahvaliti starim znancem iz civilne zaščite, ki so nas prosili za pomoč in tako prispevali idejo." Več -> TUKAJ.
6.50

Štirje predsedniki na izrednem srečanju o delovanju političnih institucij v času krize

Predsednik republike Borut Pahor je za danes sklical izredno srečanje s predsedniki DZ, vlade in DS, Igorjem Zorčičem, Janezom Janšo in Alojzem Kovšco. V predsedniški palači bodo govorili o delovanju političnih institucij v času krize epidemije, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost in usklajeno delovanje.
Gre za prvo srečanje štirih predsednikov po nedavni izvolitvi nove vlade in novega predsednika državnega zbora, so v napovedi srečanja spomnili v uradu predsednika republike. Srečanje štirih predsednikov sicer tradicionalno poteka enkrat letno, v decembru.

Robert Balen

(INTERVJU) Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor: "Primanjkuje zaščitne opreme"

V Mariboru so občina in ustanove s hitrimi restriktivnimi ukrepi precej umirile krivuljo rasti okuženih. Kaj sledi? Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, govori za Večer. Danes odpirajo drugo tako imenovano covid stavbo, število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, se bo verjetno povečalo. Več -> TUKAJ.
6.40

Serviserji v času koronavirusa: Kaj, če se pokvari hladilnik, poči cev ...

Tudi med epidemijo covida-19, ko je vsakdan zreduciran na tisto, kar je življenjsko nujno, se lahko pokvari kakšen hišni aparat. Kako v času, ko je gibanje ljudi omejeno in vladni dekreti odsvetujejo ali prepovedujejo stik med ljudmi in mnoga opravila niso dovoljena, popraviti hladilnik, štedilnik, pralni stroj, odmašiti zamašeno korito ali straniščno školjko, popraviti televizor ... računalnik, od katerega ste nujno odvisni, če opravljate delo na domu? Več -> TUKAJ.
6.30

Koronavirus: Z nakupom hrane bi vedno morali ravnati tako

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je takoj po izbruhu epidemije koronavirusa pri nas pripravil navodila, kako ravnati z živili, potem ko jih prinesemo iz trgovine. Naj spomnimo: 1. Ko vstopimo skozi vhodna vrata, vrečko odložimo v predsobi. 2. V kopalnici si skrbno umijemo in razkužimo roke. 3. Nato se vrnemo v predsobo po nakup ter ga odnesemo in razložimo v kuhinji. 4. Vrečko odnesemo nazaj v predsobo ali, še bolje, pred vrata. 5. Ponovno si umijemo in razkužimo roke. Več -> TUKAJ.

Profimedia

Koronavirus: Mladi ponovno ostajajo pozabljena generacija

"Problematično je, da mora velik del študentov za to, da lahko preživi, delati in da študij ni brezplačen. Situacija s koronavirusom je to stanje samo še radikalizirala," pravi eden od študentov. Več -> TUKAJ.
6.15

Porodi v času epidemije: Med porodom nosijo kirurške maske

Med vznemirjenje in težko pričakovanje trenutka, ko bosta s partnerjem naposled le spoznala junaka, ki je devet mesecev rasel v trebuhu, so se pri mnogih nosečnicah te dni pomešali še občutki tesnobe, morda celo krivice. Večina namreč porod, to nepozabno, a tudi popolnoma nepredvidljivo izkušnjo že tako pričakuje z nekaj nemira, zato si ob zanositvi le težko predstavljala porod, med katerim se ne bi mogla nasloniti na partnerja, ali s skrbjo, da se bi mlada družinica lahko okužila z novim koronavirusom. Več -> TUKAJ.
6.05

Koronavirus: Treba je le poklicati in spregovoriti

Od 15 do 20 ptujskih družin in posameznikov te dni prihaja po hrano v tukajšnjo razdelilnico hrane, kjer so pred izbruhom koronavirusa lahko tudi posedeli in pojedli velikokrat edini topli obrok dnevno. "Zdaj hrano odnašajo domov, mi pa poskrbimo, da med njimi ni stikov in je delitev kar se da varna," pravi Tomaž Žmavc, vodja projekta Donirana hrana, ki je eden od programov Društva za razvoj in razvijanje programov pomoči Ars Vitae. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta