Slab začetek pomladi za sadjarje. Za njimi prva (pre)hladna noč, sledi še ena

M.D.
01.04.2020 17:19

Minulo noč so se temperature v nekaterih delih Slovenije, kjer cvetijo koščičarji, spustile pod ledišče, tudi do -6 stopinj celzija in poškodovale mlade plode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preprečevanje pozebe v sadovnjaku pri Vino Kušter v Svečini.
Vino Kušter

Pozeba je sadjarjem že grozila v drugi polovici marca, april pa se je za nekatere pridelovalce sadja začel katastrofalno. Temperature nizko pod lediščem so poškodovale številne mlade plodiče zgodnjih koščičarjev. 
Že zdaj lahko ocenimo, da so bile marca poškodovane predvsem marelice in zgodnje breskve. Zadnje dni marca in prve dni aprila bodo najbolj na udaru breskve, ki so v polnem cvetenju v večjem delu Slovenije, prav tako tudi hruške in jablane. Prve cvetove že odpirajo tudi zgodnje češnje, pozeba je zato nevarna tudi na Goriškem, ne le na Štajerskem. Skoraj povsod po Sloveniji pa so že odcvetele marelice. Kjer so cvetovi preživeli zadnjo ohladitev, so sedaj v fazi mladih plodičev, to je razvojna faza, ko so na mraz prav tako zelo občutljive, pišejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso).
Temperatura zraka se je že v torek zjutraj spustila malo pod ledišče, najhladneje pa naj bi bilo danes in jutri. Po podatkih Arsa se je danes (v sredo, 1. aprila) temperatura spustila do -5 stopinj celzija, na Goriškem do okoli 2 stopinji pod lediščem. V znanih mraziščih je bilo še hladneje. Tudi v petek zjutraj bo ponekod temperatura še pod lediščem.
{facebookpost}https://www.facebook.com/VinoKuster1771/posts/2296855677281442{/facebookpost}
Pri Vino Kušter iz Svečine, kjer se ukvarjajo tudi s sadjarstvom, so na Facebooku objavilo fotografiji, kako so minulo noč skušali mraz v sadovnjaku preprečiti z odprtim ognjem v sadovnjaku. Žiga Šerbinek nam je v kratkem pogovoru dejal, da so nekatere sorte jabolk popolnoma uničene, v noči, ki prihaja, pa bodo skušali z ogrevanjem in dimljenjem sadovnjaka preprečiti škodo v predelih, ki so ostali nepoškodovani. Temperatura se je v noči iz torka na sredo v Svečini spustila do -6 stopinj celzija. Šerbinek je še dodal, da so k sreči vinogradi v pozebi zaradi zgodnje faze razvoja ploda zaenkrat nepoškodovani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta