Slovenija se je z izdajo obveznic zadolžila za 1,75 milijarde evrov, sledilo bo še novo zadolževanje

STA, M.R.
05.01.2022 19:06

Slovenija se je na prvem letošnjem nastopu na trgu državnega dolga z izdajo štiri- in 40-letne obveznice zadolžila za 1,75 milijarde evrov. Izdaja štiriletne obveznice je dosegla 1,25 milijarde evrov, s 40-letno obveznico pa bo država zbrala pol milijarde evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Donos štiriletne obveznice je negativen in pri -0,241 odstotka. "To pomeni, da bo proračun prejel 12,3 milijona evrov," so zapisali na ministrstvu za finance in dodali, da "dokazuje tudi, da je politika vlade učinkovita in uspešna".

Donos 40-letne obveznice je 1,183 odstotka. "To dokazuje odličen položaj države na kapitalskih trgih," so dodali v sporočilu, objavljenem na vladni spletni strani.

Na ministrstvu so ob tem podčrtali še novico, da je britanski tednik The Economist, kot so zapisali, Slovenijo uvrstil med zmagovalke pandemije covida-19. Ocenili so tudi, da "učinkovitost vladne politike potrjuje tudi stabilnost bonitetnih ocen Slovenije v obdobju pandemije".

Kot je poročal Reuters, ki se sklicuje na ponudnika finančnih podatkov Refintiv, je povpraševanje doseglo 6,6 milijarde evrov. Finance, ki navajajo podatke iz Bloombergovega servisa finančnih podatkov, medtem pišejo, da je do zaprtja obeh knjig naročil povpraševanje za štiriletno obveznico ponudbo preseglo približno štirikratno, za 40-letno obveznico pa trikratno.

Obrestna mera za 40-letno obveznico naj bi po zdajšnjih predvidevanjih po navedbah Financ znašala 77 osnovnih točk nad srednjo vrednostjo 40-letne obrestne zamenjave, ki danes znaša 0,43 odstotka, kar je bolje od prvih načrtov (izdajatelji so sprva načrtovali izdajo 80 osnovnih točk nad srednjo vrednostjo obrestne zamenjave).

Letos naj bi se zadolžili za več kot 5 milijard evrov

Po programu financiranja državnega proračuna za leto 2022, ki ga je 9. decembra sprejela vlada, je sicer za izvrševanje državnega proračuna v letu 2022 potrebna zadolžitev v višini 5,05 milijarde evrov.

Višina financiranja je predvidena glede na sprejete spremembe državnega proračuna za letos, ki izkazuje primanjkljaj bilance A v višini 2,41 milijarde evrov in primanjkljaj bilance B v višini slabih 325 milijonov evrov, ter ob upoštevanju potrebnega financiranja zapadlih glavnic v letu 2022 v višini 2,26 milijarde evrov, je navedla vlada.

Poleg financiranja izvrševanja državnega proračuna za 2022 je skladno z zakonom o javnih financah dovoljeno tudi predčasno financiranje dela proračunskih potreb prihodnjega dveletnega obdobja. Dejanski obseg izvršitve predfinanciranja je po navedbah vlade odvisen tudi od razmer na finančnih trgih v letošnjem letu in ocene teh razmer v letu 2023.

Trg preizkusile tudi druge države

Slovenija zdaj že nekaj let zapored trg državnega dolga preskusi takoj na začetku leta. Tokrat se ji je pri tem pridružilo kar nekaj drugih evrskih držav.

Kot je navedel Reuters, je danes tako Italija izdala 30-letno obveznico v obsegu sedem milijard evrov. Nemčija je 3,1 milijarde evrov zbrala z 10-letno obveznico, Španija pa skoraj 5,7 milijarde evrov z obveznicami različnih ročnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta