Slovenski infektolog: Maske so izjemno pomembne, če bi jih nosili že januarja, bi morda v Evropi pandemijo preprečili

M.R.
06.08.2020 14:52

Cepivo proti novemu koronavirusu bi lahko bilo dostopno v nekaj mesecih, v tem času pa se je treba držati ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Med njimi je zelo pomembno nošenje zaščitnih mask, poudarja slovenski zdravnik, ki dela na kliniki v Berlinu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Infektolog Andrej Trampuž
Igor Napast

Slovenski infektolog Andrej Trampuž s Klinike Charite je za javni radio Prvi povedal, da vsaj 40 odstotkov infekcij s tem virusom prihaja preko aerosol, zaradi česar so maske nujno potrebne. "Na žalost je to priporočilo prišlo izjemno pozno. Če bi na primer že januarja univerzalno nosili maske, potem bi lahko pandemijo v Evropi popolnoma preprečili," ocenjuje. 
Svetovna zdravstvena organizacija je po njegovih besedah "na žalost" to priporočila zelo pozno podala. "Sedaj imamo dovolj podatkov, ki kažejo, da so nujno potrebne," je dodal. 
Pomembno je tudi razkuževanje in umivanje rok, pri tem pa navede, da je pomembnost nižja, saj je preko rok prenešenih manj kot 10 odstotkov okužb. Največ okužb se prenese z večjimi kapljicami. Kot tretji pomembni ukrep za omejitev širjenja virusa je navedel potrebno distanco med ljudmi. Ta je predvsem pomembna v zaprtih prostorih, ki jih je treba tudi pogosto zračiti. 
Ena novejših ugotovitev po Trampuževih besedah je, da obstajajo tudi ljudje, ki so lahko okuženi in ne kažejo nobenih simptomov, hkrati pa lahko okužbo prenesejo na veliko število drugih ljudi.
Navedel je tudi precej zastrašujoč podatek nemških raziskovalcev, da je v Nemčiji umrl vsak peti bolnik s covid-19, ki je bil sprejet v bolnišnico, med tistimi, ki so jih morali intubirati z ventilatorji, pa kar vsak drugi. Poudaril je, da za zdaj drugih metod zdravljenja ne poznajo in da bo še naprej tako, dokler ne bo cepiva ali zdravila za to bolezen. 
"Pri cepivu imamo nekaj optimističnih novic," ohrabruje Trampuž. Razvitih naj bi bilo več cepiv, ki naj bi bila hkrati tudi varna in, kot kažejo rezultati tretje faze, tudi učinkovita. "Sam sem optimist, da bomo imeli v začetku naslednjega leta že cepivo in na ta način rešili to situacijo." 
Pri nošenju maske je pomembno, da se prilega obrazu, da jo nosimo tudi pod brado in zaščitimo nos in usta. Če je premočena, jo je treba odvreči oziroma oprati, če gre za pralno masko. 
Glede bolezni covid-19 ga najbolj skrbijo ljudje, ki skušajo zanikati problem pandemije in širjenja virusa. Pri tem pozabijo na ukrepe. "Če to pozabimo, prihaja do vedno več novih okužb, to pa je zastrašujoče. Moramo potrpeti še teh nekaj mesecev in s tem zaščititi prebivalstvo, pa ne le starejših, najbolj ogroženih, ampak tudi zdravnike in medicinske sestre, ki so plačali velik davek, tudi z življenji. Petino vseh umrlih predstavlja v evropskih državah medicinsko osebje," je zatrdil Trampuž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta