Sodne dvorane bodo spet bolj polne

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.08.2019 17:12

Sodne počitnice trajajo od 15. julija do 15. avgusta, v tem času so sodišča odločala le v nujnih in pripornih zadevah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišča so mesec dni odločala le o nujnih in pripornih zadevah, konec tedna se počitnice za sodstvo končajo.
Andrej Petelinšek

Koledarsko v četrtek, a ker gre za praznični dan, se bodo v praksi v petek končale sodne počitnice. Te počitnice namreč vsako leto trajajo med 15. julijem in 15. avgustom. V tem času sodišča odločajo le v nujnih in pripornih zadevah, ne vročajo pa sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki.
In četudi tako sodišča v tem mesecu niso samevala - poročali smo o sojenjih, kjer so storilci v priporu in glavne obravnave zato tečejo tudi v tem času -, pa bo od prihodnjega tedna spet v sodnih palačah veliko bolj živo. Na mariborskem okrožnem sodišču je tako že za danes razpisano nadaljevanje sojenja članom domnevne slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki se branijo pred očitki o trgovini z ljudmi v zvezi z nezakonitimi klicnimi centri. Kmalu po koncu sodnih počitnic naj bi se menda razpletlo tudi sojenje nekdanjemu svetovalcu zdaj prav tako že nekdanjega mariborskega župana Marku Kovačiču, ki ga obtožnica bremeni poslovne goljufije v povezavi z njegovim podjetjem Svarog in kršenja pravic sedmim zaposlenim v tem podjetju.
Na celjskem okrožnem sodišču je pričakovati, da bo tožilstvo po trimesečnem podaljšanju roka za vložitev spisalo in na sodišče poslalo obtožnico v zadevi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Primer je sicer eden najbolj obsežnih v Sloveniji doslej, saj je v sodnem spisu 10.781 listovnih številk, ki so zložene v 81 fasciklov, gradivo pa spremlja še 35.903 listin v prilogah, zloženih v 109 fasciklov. Nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik se bo sicer moral v prihodnjih mesecih v Celju udeleževati dveh sojenj. V prvi zadevi mu tožilstvo očita, da je v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja, v drugi pa, da je s finančne uprave ukradel dokument o prijavi finančnega premoženja.
Pestra jesen čaka tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, saj se bo z začetkom glavne obravnave nadaljevalo sojenje v zadevi Stožice, v zadevi Gratel pa bo višje sodišče odločilo o pritožbi na oprostilno sodbo. Pričakovati pa je, da bo moralo sodišče odločati tudi o njegovi pritožbi na nedavno obtožnico za Jankovića in soobtožene v primeru hladilne strojnice v Stožicah, ki naj bi jo po Jankovićevem posredovanju Energetika Ljubljana kupila od Grepa, čeprav ta sploh ni bil njen lastnik. Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, "popolnoma brezpredmetno". Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj".
Na ljubljanskem okrajnem sodišču je po počitnicah pričakovan začetek glavne obravnave v sojenju nekdanjim novinarjem Dnevnika Primožu Cirmanu, Vesni Vuković, Tomažu Modicu in Suzani Rankov, ki na predobravnavnem naroku niso priznali očitanega dejanja zlorabe osebnih podatkov z objavo prisluhov Tomažu Lovšetu. Tožilstvo jih preganja zaradi objave prepisov policijskih prisluhov Lovšetu, ki je pred leti svetoval pri prodaji Mercatorja. Dnevnik je jeseni 2013, v času prodaje, objavil vrsto člankov o ozadju prodaje, ki so med drugim vključevali vsebino policijskih prisluhov Lovšetu. Obramba je predlagala več dokazov, med drugim zaslišanje Lovšeta in nekdanjega lastnika Agrokorja Ivice Todorića.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta