Sodni svet od Branka Masleše pričakuje pojasnilo

STA, Va
24.01.2022 13:18

Za presojo potrdil o izobrazbi za nazaj pa ni pristojen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Branko Masleša

Robert Balen

Sodni svet je sprejel stališče v zvezi z medijskimi objavami o veljavnosti potrdil o opravljeni diplomi in pravosodnem izpitu vrhovnega sodnika svetnika Branka Masleše, tudi nekdanjega predsednika slovenskega vrhovnega sodišča. Pojasnjujejo, da sodni svet za presojo veljavnosti listin v primeru, ko je izbirni postopek že pravnomočno zaključen, ni pristojen, kljub temu pa od Masleše pričakujejo, da celovito pojasni nejasnosti.

"Nadaljevanje nejasnosti krni ugled sodnika in sodstva v javnosti"

"V teh okvirih sodni svet tudi ni pristojen presojati verodostojnosti in pristnosti listine, ki naj bi dokazovala doseženo stopnjo izobrazbe (potrdila o diplomiranju), niti pravne veljavnosti potrdila o pravosodnem izpitu, ki ju je ob svoji kandidaturi na sodniško mesto predložil Branko Masleša kot kandidat za sodnika," so pojasnili.

Ne glede na to pa sodni svet "v okviru skrbi za zagotavljanje javnega ugleda sodstva ter z namenom zaščite in krepitve zaupanja v sodno vejo oblasti" od Masleše pričakuje, da tako sodnemu svetu kot javnosti celovito pojasni nejasnosti in dvome glede veljavnosti potrdil o diplomiranju in pravosodnem izpitu, ki se pojavljajo v medijih, zato ker zaradi nadaljevanja nejasnosti prihaja do krnitve ugleda sodnika in sodstva v javnosti.

Obsodba napada na sodnika v Ljutomeru

Sodni svet je tudi najostreje obsodil napad na sodnika na Okrajnem sodišču v Ljutomeru Gorazda Tivadarja, ki mu je znani storilec ob odhodu s sodišča uničil vetrobranski stekli na vozilu. "Nezadovoljstvo z odločitvami sodišč se v demokratični družbi zagotavlja in uveljavlja v okviru predpisanih pravnih sredstev in sodnih postopkov, nikakor pa ne z nasiljem in izražanjem agresije nad sodnikom," so poudarili v stališču.

Opozorili so, da to zavržno ravnanje terja takojšnje ukrepanje pristojnih institucij, pri čemer je treba posebno pozornost nameniti zlasti preprečevanju takšnih in podobnih ravnanj, tako da bo celovito poskrbljeno za varnost sodnikov kot predstavnikov sodne veje oblasti, ki skrbijo za zagotavljanje vladavine prava v državi.

Sodni svet opozarja, da so sodišča skladno z zakonom o varstvu in zdravju pri delu dolžna pisno oceniti tveganja, ki so jim izpostavljeni sodniki in sodno osebje, ter nato po potrebi revidirati izjavo o varnosti z oceno tveganja. Ob preučitvi zmanjšanja možnosti fizičnih napadov na sodnike izpostavljajo tudi povečano možnost okužb z novim koronavirusom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta