Šolsko ministrstvo pojasnjuje vsebino srečanja ministra in pomožnega škofa

Franja Žišt Franja Žišt
08.12.2023 15:32

Kaj naj bi v kontekstu Cerkve pomenilo, da bodo šole pri razširjenem programu "lahko izhajale iz interesov in potreb učencev, kadrovskih in prostorskih virov šole ter posebnosti lokalnega okolja"?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ministrstvu Darja Felde pojasnjujejo, da so se s pomožnim škofom dr. Antonom Jamnikom med drugim pogovarjali o pomenu učiteljskega poklica, etičnih in verskih vsebinah različnih religij in o dejavnostih teološke fakultete.  
Robert Balen

Na prvi decembrski dan je predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik obiskal ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Feldo, smo poročali v začetku tedna. Medtem ko ministrstvo za vzgojo in izobraževanje o srečanju ni obveščalo medijev, so se na spletni strani škofovske konference pohvalili s srečanjem, ki je "potekalo v konstruktivnem in sodelovalnem vzdušju". Pogovarjali naj bi se o priložnostih za sodelovanje, kurikularni prenovi in o nacionalnem programu šolstva, je bilo mogoče razbrati s spletne strani Slovenske škofovske konference. Zdaj so se oglasili tudi na pristojnem ministrstvu.

Obisk je bil izpeljan na pobudo pomožnega škofa dr. Jamnika, pogovarjali pa so se "o pomenu učiteljskega poklica, etičnih in verskih vsebinah različnih religij, umetni inteligenci, dejavnostih Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci ter o dejavnostih teološke fakultete na področju vzgoje in izobraževanja", razlagajo na ministrstvu.

"Soroden pogled" na promocijo učiteljskega poklica: Zakaj sta se srečala šolski minister Felda in pomožni škof Jamnik?

Minister naj bi po navedbah Slovenske škofovske konference izrazil prepričanje, da lahko zasebno šolstvo in konkretno znotraj njega katoliške šole ter ob njih tudi teološka fakulteta našemu prostoru ponudijo veliko širine in bogastva. "Konkretna priložnost, ki se ponuja že kratkoročno, je gotovo lokalno sodelovanje s šolami v njihovih ponudbah razširjenega programa, ki bo v prihodnjih petih letih vpeljan v vse šole," so zapisali predstavniki Cerkve. Na ministrstvu pa pojasnjujejo, da je minister omenil naslednje: "Po uveljavitvi novele zakona o osnovni šoli bodo šole pri načrtovanju razširjenega programa lahko avtonomno, a še vedno strokovno utemeljeno oblikovale program, v katerega se bodo učenci vključevali prostovoljno. Šole bodo lahko izhajale iz interesov in potreb učencev, kadrovskih in prostorskih virov šole ter posebnosti lokalnega okolja." Konkretnejših pojasnil, kaj naj bi to pomenilo, na ministrstvu niso dali. Bolj dolgoročno priložnost za sodelovanje Cerkve v šolskem sistemu ponuja razvoj vizije izobraževanja do leta 2033, so izpostavili pri Slovenski škofovski konferenci, na ministrstvu pa pojasnjujejo, da vsebina dokumenta še ni znana, "tako tudi ne, ali bo izražena namera po prevetritvi predmetnika v naslednjih letih" in da je splošno vedenje o verstvih že zdaj umeščeno v pouk rednih predmetov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta