Za šole vožnje je v času koronavirusa celo več dela

Vida Božičko
12.11.2020 06:00

Vozniški izpiti se v tem času opravljajo, prav tako delajo šole vožnje, a zaradi spomladanskega zaprtja imajo še vedno velike zaostanke. Kandidatov je več, zaradi omejitev pa jih lahko sprejmejo manj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštruktor in kandidat priporočene razdalje ne moreta vzdrževati, obvezne pa so maske, razkuževanje in prezračevanje. 
Tadej Regent

Pri glavni avtobusni postaji v Mariboru avtomobili z napisom Šola vožnje stojijo kar v vrsti, saj je tam znana točka, kjer inštruktorji poberejo in odložijo kandidate za mlade voznike. Tudi v tem času tam uro vožnje začne kar nekaj voznikov, drugačen je le protokol, preden se usedejo v avtomobil. Eden od inštruktorjev je bodočo voznico počakal kar s termometrom v roki. Najprej ga je umeril vanjo, nato pa še v svoje čelo. Vprašal jo je, ali ima potrdilo za prehajanje občin, in ko je pokimala, sta se usedla v avtomobil, si razkužila roke in se odpeljala, na njuno mesto pa je že parkiral drugi, ki je vožnjo za tisti dan končal.

​Zaradi ukrepov daljše priprave

"Ceste so prazne, to je super. Težje pa je zaradi maske, sploh za nas, ki nosimo očala. Prvih nekaj minut se mi rosijo, a to rešim tako, da odprem okno," je povedal Timotej, potem ko je končal 29. uro vožnje, in dodal, da ga kmalu čaka tudi izpitna vožnja. "Držimo se pravil in tudi pri izpitni vožnji bo tako. Na izpitu bomo vsi z maskami čakali pred vozilom. Ko bo prišel ocenjevalec, bo kandidat masko nekoliko povlekel z obraza in se tako identificiral, potem se bomo usedli v avto in odpeljali izpitni krog," je povedal Timotejev inštruktor Ivica Žganec, ki že 15 let opravlja to delo pri šoli vožnje Relax.

Zaradi upoštevanja vseh ukrepov mu priprava na vožnjo vzame nekaj minut več kot sicer. "Veliko razkužujemo. Sebe pa tudi avto. Po vsaki vožnji obrišem volan, kljuko, menjalnik, ročice za smernike, sedež in vzglavnik. Metra in pol razdalje v avtu sicer ne moremo zagotoviti, sta pa obvezna prezračevanje in maska. Malo težje je govoriti skozi njo, zato moram biti v teh časih bolj glasen, ampak se da," je še dejal inštruktor vožnje.

​Za šole voženj v tem času še več dela

Avtošole so bile v spomladanskem valu vse tja do 17. maja povsem zaprte. Takrat nobena od 133 avtošol, ki so v Sloveniji registrirane, ni delala. Doma je ostalo okoli 500 inštruktorjev. "Zdaj imajo možnost, a kljub temu ne obratujejo vsi. Potekajo lahko tako individualne vožnje kot tečaji iz cestnoprometnih predpisov, a z največ šestimi ljudmi. To pomeni pet tečajnikov in en predavatelj," je pojasnil predsednik Združenja šol vožnje Slovenije Martin Miklavc. V združenju večjega manka ali izpada v tem času sicer ne zaznavajo. "Sploh v večjih mestih se ljudje odločajo za obiskovanje šole vožnje tudi v tem času. Verjetno pa je dela manj v manjših krajih," je še pojasnil Miklavc.

Boris Repnik, ki dela kot inštruktor šole vožnje na Koroškem, se ne boji, da bi službo izgubil. "Pri nas ni opaziti, da bi imeli manj dela, kvečjemu nasprotno. Pozna se, da so nekateri izobraževanje prekinili v prvem valu, zdaj imamo kandidate od takrat, hkrati pa prihajajo novi. V resnici je gneča," je dejal in dodal, da se pogosto zgodijo tudi okužbe pri zaposlenih, kar izobraževanje ustavi, po ponovnem zagonu pa zopet nastane gneča. Tako zaradi številnih bolniških prejšnji teden na primer ni deloval izpitni center na Koroškem, pred tem pa je bil zaradi okužb s koronavirusom zaprt tudi ptujski izpitni center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta