Start-up podjetja: Čez noč brez trga ali s poskokom naročil

Urška Polanc Urška Polanc
14.05.2020 06:30

Start-up podjetja so fleksibilna in se bodo hitro prilagodila ter nagovorila nove priložnosti, razmišlja Matej Rus, vodja Start:up Slovenija in Podim DX, ki zaznava pozitivne spremembe v ukrepih vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Glede na to, da so naši produkti nenujni, nišni in butični ter marketinške aktivnosti niso bile izvedene, ni bilo povpraševanja," je povedal Prevaljčan Peter Rener, ki je prodrl z idejo Guitar God. 
Nika Hölcl Praper

Koronavirus smo videli kot priložnost, da strnemo vrste in naredimo strategijo za naprej, je povedal Peter Rener, ki izdeluje unikatne, individualizirane kitarske stole ter nosilce za kitare. "Zdaj imamo dokončano spletno trgovino v slovenskem in angleškem jeziku, dodali smo nove produkte, ko bo spet vse nazaj v ustaljenih tirnicah, bomo začeli še z marketingom. Vsi ljudje so bili te dni na socialnih omrežjih, a smisla v oglaševanju izdelkov nismo videli, saj bi se izgubili v poplavi vseh informacij, povezanih z virusom. Prodaja instumentov je upadla za 30 odstotkov v primerjavi s preteklim obdobjem. Glede na to, da so naši produkti nenujni, nišni in butični ter marketinške aktivnosti niso bile izvedene, ni bilo povpraševanja," je povedal Prevaljčan, ki je z idejo Guitar God predlani zmagal na tretjem natečaju za najboljšo poslovno idejo, ki ga je pripravila Regionalna razvojna agencija (RRA) za Koroško v okviru podpornih aktivnosti Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška (MPIK), v letu 2019 pa so se v okviru sejma Ambient Ljubljana s produkti predstavili na Top ideje - borza oblikovanja. Da so vse podjetniške podporne programe, kot so svetovanja, mentoriranja in druga podpora podjetjem, tudi v tem času bolj kot ne normalno izvajali, je povedal Jure Knez, vodja MPIK, ki deluje v okviru RRA Koroška. Vzpostavili so novo bazo podjetniških svetovalcev - strokovnjakov, ki bodo v okviru EU-sofinanciranega projekta SIO RRA Koroška 2020-22 izvajali brezplačna svetovanja in mentoriranja za potencialne podjetnike in podjetja. "Največji izziv nam je predstavljala izvedba dogodkov, ki jih v "normalnih časih" izvajamo v živo na terenu. Ampak smo se kar hitro prilagodili in pred kratkim izvedli prvi webinar, ki mu bodo sledili še naslednji. Predvsem zato, ker je bil odziv udeležencev zelo dober. To pomeni, da so se tudi naši uporabniki hitro prilagodili novi realnosti, to je delu in sodelovanju na daljavo," je povedal Knez.

Rast spletne prodaje

"Ker smo majhni, krize zaradi virusa za zdaj nismo zaznali, zaposlenih nimam, stroški za vodenje podjetja so minimalni. Normalno smo nadaljevali razvoj inovativnega transporterja za pse. Produkt smo razvili do 90 procentov, zdaj nas čaka komercializacija izdelka, kar bo velik izziv. Naša prednost je, da smo v tem času že imeli postavljeno spletno prodajo, distribucijo sorodnih visokotehnoloških izdelkov Petkit. To so izdelki za hišne ljubljenčke z visoko dodano vrednostjo, kot sta na primer avtomatski dozirnik hrane in pametna vodna fontana.

Inovativen odziv

Da je koronavirusna kriza dodobra pretresla poslovno in zasebno življenje podjetnikov, pri tem pa start-up podjetniki niso nobena izjema, opaža tudi Matej Rus, vodja Start:up Slovenija in Podim DX. Nekatera start-up podjetja so čez noč ostala brez trga, nekaterim pa so prihodki in naročila izjemno poskočili. Opaža, da so se številna start-up podjetja na krizno situacijo odzvala zelo inovativno in v relativno kratkem času spremenila svoj produkt in z njim nagovorila novo potrebo na trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.